MÅNEN: Astronaut Buzz Aldrin på månen i 1969. Nå vil russerne åpne en etterforskning for å finne ut hva som skjedde med de originale videoopptakene, samt hvor alle steinprøvene fra ekspedisjonene er lagret. Foto: AP Photo/NASA/Neil Armstrong/NTB Scanpix
MÅNEN: Astronaut Buzz Aldrin på månen i 1969. Nå vil russerne åpne en etterforskning for å finne ut hva som skjedde med de originale videoopptakene, samt hvor alle steinprøvene fra ekspedisjonene er lagret. Foto: AP Photo/NASA/Neil Armstrong/NTB ScanpixVis mer

Nok et spark fra Russland til USA. Nå vil de etterforske månelandingen

Kritiserer FIFA-etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tiden har forholdet mellom USA og Russland blitt stadig mer anstrengt, og ekspertene snakker rett som det er om en ny kald krig mellom de to supermaktene.

Russlands president Vladimir Putin ruster opp militæret og atomarsenalet, samtidig som annekteringen av Krimhalvøya og nedskytingen av Malaysia Airlines Flight MH17 det siste året skaper ytterligere spenning.

Siste småkjølige tilskudd til den allerede lave temperaturen står de russiske myndighetenes talsmann Vladimir Markin når han nå legger sin støtte bak et forslag om å etterforske et av de viktigste øyeblikkene i amerikansk historie: nemlig månelandingen i 1969.

Viser til mangler Originalartikkelen sto på trykk i den russiske avisa Izvestia, men ifølge en oversettelse fra Moscow Times er det ikke nødvendigvis selve måneekspedisjonen han vil gå nærmere etter i sømmene.

- Vi bestrider ikke at de fløy til månen, og vi sier ikke at de «bare lagde en film» om det. Det vi er interessert i er alle de vitenskapelige og kulturelle gjenstandene som er en viktig del av menneskehetens historie, skriver Markin.

Det Markin her sikter til er det faktum at NASAs originale videobilder av månedlandingen, samt flere prøver av «månestein» i ettertid har forsvunnet.

- Det er et stort tap, og en etterforskning vil kunne avdekke hva som skjedde, skriver han.

Restaurerte opptak At det filmatiske beviset for månelandingen ikke lenger eksisterer er derimot ingen stor nyhet. I 2009 innrømmet NASA selv at de hadde slettet dette opptaket sammen med 200 000 andre videosnutter. Dette for å spare penger. Det skriver Independent.

Siden den gang har NASA restaurert kopier av landingen ved hjelp av opptak fra blant annet CBS News, og de bedyrer samtidig at kvaliteten faktisk er bedre enn den var opprinnelig.

Markin mener også at det bør komme for en dag hvor de 400 kiloene med månestein har blitt av.

BESTRIDER IKKE: - Vi bestrider ikke at de fløy til månen, og vi sier ikke at de bare «lagde en film» om det. Det vi er interessert i er alle de vitenskapelige og kulturelle gjenstandene som er en viktig del av menneskehetens historie, skriver Markin. Foto: AFP PHOTO / NASA HANDOUT / NTB Scanpix
BESTRIDER IKKE: - Vi bestrider ikke at de fløy til månen, og vi sier ikke at de bare «lagde en film» om det. Det vi er interessert i er alle de vitenskapelige og kulturelle gjenstandene som er en viktig del av menneskehetens historie, skriver Markin. Foto: AFP PHOTO / NASA HANDOUT / NTB Scanpix Vis mer

Moscow Times skriver samtidig at mesteparten av disse steinene er lagret i Lyndon B. Johnson Space Center i Texas, mens flere mindre eksemplarer finnes på utstilling i museer verden rundt.

FIFA-kritikk Det hører også med til historien at Markin ikke stopper der. Han passer på å lange ut mot USA for deres rolle i korrupsjonssaken mot det internasjonale fotballforbundet FIFA.

- De amerikanske myndighetene har krysset en grense når de nå har satt i gang en gigantisk korrupsjonsetterforskning der ni FIFA-topper er de mistenkte, skriver han.

Han mener også at det her blandes mellom det amerikanerne kaller korrupsjon, og det han selv kaller politiske forhandlinger.

- De amerikanske påtalemyndighetene har utropt seg selv til den internasjonale fotballens høye beskytter.

SLETTET:  At det filmatiske beviset for månelandingen ikke lenger eksisterer er derimot ingen stor nyhet. I 2009 innrømmet NASA selv at de hadde slettet dette opptakket sammen med 200 000 andre videosnutter. Dette for å spare penger. Det skriver Independent. Foto: AFP PHOTO / NASA/HANDOUT / NTB SCANPIX
SLETTET: At det filmatiske beviset for månelandingen ikke lenger eksisterer er derimot ingen stor nyhet. I 2009 innrømmet NASA selv at de hadde slettet dette opptakket sammen med 200 000 andre videosnutter. Dette for å spare penger. Det skriver Independent. Foto: AFP PHOTO / NASA/HANDOUT / NTB SCANPIX Vis mer