Nok hallohviiiiin!

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Ei gruppe foreldre har sett seg lei på eksponeringen av død og fordervelse overfor barn. De mener vi ikke trenger halloween - slik den blir feiret i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kort tid har de samlet 1000 underskrifter fra foreldre over hele landet, skrevet brev til barne- og familieministeren, til barneombudet og til stortingsrepresentanter. Det kraftige innslaget av vold og skrekk, særlig i brosjyrer fra leketøysindustrien har fått dem til å reagere.

- Vi har fått fire groteske brosjyrer i posten. Her tilbys masker med blant annet kniv tvers gjennom hodet med blod rennende nedover kinnet. Og det er barn som er målgruppa.

Gruppa har tatt direkte kontakt med leketøysbutikker lokalt og sentralt. De hevder at flere lokale butikksjefer helst vil slippe å selge halloweenartiklene, sier trebarnsmoren Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Bergen, en av initiativtakerne til aksjonen.

Vil forby

- Målet er at brosjyrene skal forbys og artiklene vekk fra butikkene. Små unger blir redde, og vi frykter skader på sikt. De fleste ønsker å bygge ned volden i samfunnet, men tradisjonen som er i ferd med å bli innført er et sterkt symbol på nettopp vold og destruksjon.

Foreldrene er også bekymret for barn med selvmordstanker.

- Dette er jo vårt - de voksnes - ansvar, sier Tonheim Tønnesen.

- Nå er det tredje år på rad at leketøysindustrien forsøker å innføre tradisjonen fra USA. Målet er å stoppe feiringen før den setter seg, sier trebarnsmoren.

- Skrekkabinett

Organisasjonen mot medievold for barn, BarneVakten, har fått fem-seks henvendelser fra bekymrede foreldre hver dag de siste ukene.

- Vi beklager at enkelte leketøysbutikker blir rene skrekk-kabinett. Det ville være en fordel om de tonet ned, sier daglig leder Stig Ryland.

Administrerende direktør i leketøyskjeden Ringo og firebarnsmor Gro Svendsen trekker mange av motstandernes argumenter i tvil.

- Kjempegøy

- Vi må ikke glemme at tusenvis av barn har det kjempegøy denne dagen, sier Svendsen.

- Det er bedre at unger spiller ut sin uro og frustrasjon gjennom leker som dette framfor å gyve løs på hverandre. Å tulle og tøyse litt med ting som er skummelt ufarliggjør det som er skremmende, sier Svendsen.

GROTESKE BARNEARTIKLER: Halloweenskikken bygger på frykt og død. Barn bør skjermes mot slikt, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen og Ann Elisabeth Haukanes fra Bergen.
SKREKKMASKE: Mange har reagert på denne halloweenmaska fra leketøyskjeden Ringo AS der en kniv går tvers gjennom hodet og blodet renner.