Nok motstand i Høyre til å ødelegge for Jens

10 av Høyres stortingsrepresentanter er imot eller kritisk til datalagringsdirektivet.

KRITISK, MEN USIKKER: - Jeg er opptatt av trygghet for enkeltmennesket, både for alvorlig kriminalitet og med hensyn til personvern. Jeg synes ikke det er godt nok å fokusere på politiet og deres verktøy, slik Arbeiderpartiet gjør, sier Ingjerd Schou (H), som i går ble valgt til saksordfører i transport- og kommunikasjonskomitéen. Også i Høyres gruppe er motstanden og skepsisen til EUs datalagringsdirektiv stor. FOTO: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
KRITISK, MEN USIKKER: - Jeg er opptatt av trygghet for enkeltmennesket, både for alvorlig kriminalitet og med hensyn til personvern. Jeg synes ikke det er godt nok å fokusere på politiet og deres verktøy, slik Arbeiderpartiet gjør, sier Ingjerd Schou (H), som i går ble valgt til saksordfører i transport- og kommunikasjonskomitéen. Også i Høyres gruppe er motstanden og skepsisen til EUs datalagringsdirektiv stor. FOTO: Jacques Hvistendahl/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motstanden i Høyres stortingsgruppe er sterk nok til at den kan velte et flertall for datalagringsdirektivet som Jens Stoltenberg vil ha innført.

Dramatisk vår
Det kan bli en dramatisk vår når forhandlingene mellom Ap og Høyre om det omstridte datalagringsdirektivet tar til for fullt.

En rundspørring Dagbladet har gjort, viser at ti i Høyres gruppe på Stortinget enten er imot eller kritiske til å gå inn for EUs datalagringsdirektiv. Ti nei er nok til å stoppe direktivet.

Før jul kom Arbeiderpartiet med et lovforslag som verken SV eller Senterpartiet i regjering vil stille seg bak. Etter at samtlige opposisjonspartier har gitt uttrykk for sin motstand, må Jens Stoltenberg få Høyre med på laget for å få EU-direktivet vedtatt i Stortinget.

Stor nok motstand
Men Høyre er splittet.

Seks av de 29 i Høyres stortingsgruppe som Dagbladet har snakket med, sier blankt nei. Fire er skeptiske. Bikker disse over til nei-sida, har Jens Stoltenberg tapt saken.

Ap er avhengig av at minst 21 av stortingsrepresentanter i tillegg til Ap's 64 stemmer for direktivet for å få flertall. Blant de mest skeptiske er Nikolai Astrup fra partiets oslobenk.

- Jeg er veldig negativ til direktivet og håper det ikke blir vedtatt. Jeg er EU-talsmann, men mener at hvis det er noe EØS-direktiv der vi kan benytte reservasjonsretten, så er det dette.

Astrup er en av flere i gruppa som mener det er klokt å avvente behandlingen av direktivet inntil EU har evaluert det i mars.

MÅ FORHANDLE: En samlet opposisjon med regjeringenspartiene SV og Sp er i mot en norsk innføring av EUs datalagringsdirektiv. Skal Jens Stoltenberg og Ap få flertall, må Høyre stille opp med minst 21 representanter som stemmer for. 10 av 30 i Høyres gruppe er nå kritiske eller i mot direktivet. Her er statsministeren fra NHO-konferansen i Operaen nylig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MÅ FORHANDLE: En samlet opposisjon med regjeringenspartiene SV og Sp er i mot en norsk innføring av EUs datalagringsdirektiv. Skal Jens Stoltenberg og Ap få flertall, må Høyre stille opp med minst 21 representanter som stemmer for. 10 av 30 i Høyres gruppe er nå kritiske eller i mot direktivet. Her er statsministeren fra NHO-konferansen i Operaen nylig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det har kommet noen endringer og Høyre har stilt noen krav, men så langt i prosessen er jeg imot. Men vi skal ha en bred diskusjon i partiet, sier Sonja Sjølie fra Akershus.

Kan bli pisket
Ytterligere ti har ikke bestemt seg for hva de skal mene. Seks representanter er for eller har tidligere uttalt at de er positive. Etter det Dagbladet forstår er også Erna Solberg positiv.

Det ligger i kortene at det vil bli forhandlinger om direktivet mellom Høyre og Ap. Blant annet har Høyre krevet kortere lagringstid enn det Ap har foreslått.

I slutten av måneden skal saken på høring. Det er usikkert om saken vil bli ferdig behandlet før påske. De gjenstridige kan risikere å bli pisket av Erna.

- Om vi skal stemme samlet, er noe vi skal ta en beslutning på senere, sier hun til Dagbladet.