Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nok nå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye mer kraft trenger vi? Asmund Kristoffersen, stortingsrepresentant for Ap, har et interessant innlegg på trykk i Dagbladet 18.februar, men innlegget er nok ikke helt i tråd med praktisk politikk i Ap.

La meg begynne med det positive: Kristoffersen tar klart avstand fra atomkraft, og argumenterer godt for sitt - og regjeringens - syn. Det er viktig og riktig av regjeringen å avvise videre spekulasjoner om atomkraft. Med hvilken rett skulle dagens generasjoner ha påført hundrevis, kanskje tusenvis, kommende generasjoner ansvaret for store mengder radioaktivt avfall? Atomkraft er også basert på fossil energi, og kan således ikke være fremtidsrettet.

"Vi trenger mer kraftproduksjon", skriver Kristoffersen. Han begrunner ikke påstanden, for den later til å være et grunnleggende premiss for energidebatten på Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne godtar dog ikke vekst i det norske energiforbruket som utgangspunkt for debatten: Det norske energiforbruket er allerede for høyt!
Miljøpartiet De Grønne vil ikke øke det totale energiforbruket, men satse på energisparing og fornybar energi. Et beskjedent anslag er trolig at vi kan kutte 25 % av forbruket gjennom energisparing. Da er det her vi må satse, og vi kan begynne med å bygge passivhus.

Videre må vi bruke pengene som i dag går til petroleumsforskning til å forske på, og utvikle, fornybare energikilder. Ifølge Asmund Kristoffersen er løsningen "å satse på lønnsomme alternativer som vann, bio, vind, sol og bølgekraft." Det er gledelige toner fra en Ap-representant, men hvordan får han disse ordene til å stemme overens med Aps satsing på eksempelvis gasskraft eller åpning av stadig nye olje- og gassfelt?

Med tanke på at Ap først og fremst støtter fossilkraft, virker Kristoffersens innlegg som ganske merkelig, for ikke å si villedende. Om Kristoffersen virkelig vil ha fornybar energi fremfor fossilkraft, burde han kanskje se seg om etter et annet parti enn Ap. Miljøpartiet De Grønne, for eksempel.

NOK FORBRUK: -Miljøpartiet De Grønne godtar ikke vekst i det norske energiforbruket som utgangspunkt for energidebatten. Foto Scanpix
NOK FORBRUK: -Miljøpartiet De Grønne godtar ikke vekst i det norske energiforbruket som utgangspunkt for energidebatten. Foto Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media