Nok penger til lønn og bonus i Terra

Men Terras styre visste ikke om investeringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bostyret i Terra Securities mener alle ansatte og partnere vil få dekket lønn og bonus fullt ut, går det fram av redegjørelsen som torsdag ble lagt fram for Oslo byfogdembete

Vil ta flere år

De fire nordlandskommunene vil få utbetalt oppgjøret for de tvangssolgte investeringene i amerikanske obligasjoner med i alt 172 millioner kroner, men først må det være sikker dokumentasjon for at kommunene har en separat rett til å hente ut disse midlene fra boet.

Erstatninger for realiserte og estimerte tap på rundt 500 millioner kroner er det derimot små muligheter for at kommunene får dekket mer enn en brøkdel av.

Foreløpige tall viser at det i alt er 229 millioner kroner som skal dekke bostyrets utgifter, lønn og bonus til ansatte, og deretter skal det beregnes en dividende av det gjenstående beløp som fordeles på alle uprioriterte kreditorer.Bobehandlingen vil etter bostyrer Jon Erling Skjørshammers mening strekke seg over flere år.

Ikke informert

Verken administrerende direktør eller styreleder i konkursslåtte Terra Securities var informert om verdipapirproduktene som har påført fire nordlandskommuner 380 millioner kroner i tap.

Det kom fram da administrerende direktør Svein Erik Nordang og styreleder Ola Sundt Ravnestad torsdag forklarte seg i arrestsaken som pågår hos byfogden i Oslo.

GJORDE EN FEIL: Terra-megler Terra-megleren Harald Nordberg fortalte i retten i dag at kommunene ikke fikk tilstrekkelig informasjon om risikoen ved investeringene i det amerikanske lånemarkedet. Her er han avbildet sammen med sin advokat Ian W. Kenworthy i Oslo Tingrett i går. Foto: SCANPIX
GJORDE EN FEIL: Terra-megler Terra-megleren Harald Nordberg fortalte i retten i dag at kommunene ikke fikk tilstrekkelig informasjon om risikoen ved investeringene i det amerikanske lånemarkedet. Her er han avbildet sammen med sin advokat Ian W. Kenworthy i Oslo Tingrett i går. Foto: SCANPIX Vis mer

Sammen med fire vestlandskommuner har nordlandskommunene begjært arrest i formuene til Terra-meglerne Harald Norberg og Knut Anders Opstad.

Det var disse meglerne som var kommunenes kontakter i Terra Securities og som formidlet kommunenes kjøp av verdipapirer.

Nordang sa i retten at Terra Securities gjorde en feil da de fire nordlandskommunene ble tilbudt et produkt som var sammensatt av såkalte COD-obligasjoner og obligasjoner i amerikanske kommunefond.

- Vi fortalte ikke om risikoen ved begge disse produktene samlet, og triggeren (garantiansvaret) ved verdifall ble ikke godt nok kommunisert til kommunene, sa Nordang i retten.

Terra Securities innrømmet feilen, tok ansvaret og kom med et tilbud som skulle fjerne risikoen ved kommunefondet, men kommunene avslo dette tilbudet på 150 millioner kroner.

(NTB)

KAN FÅ TILBAKE 172 MILLIONER: Kommunenen vil få utbetalt oppgjøret for de tvangssolgte investeringene, ifølge bostyrer Jon Erling Skjørshammer.