SELVSIKKER: - Vi mener helt klart vi har nok stemmer til å vedta helsereformen søndag, sier demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer. Her sammen med Barack Obama. Foto: SCANPIX
SELVSIKKER: - Vi mener helt klart vi har nok stemmer til å vedta helsereformen søndag, sier demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer. Her sammen med Barack Obama. Foto: SCANPIXVis mer

- Nok stemmer til å vedta helsereform i USA

Ifølge demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Vi mener helt klart vi har nok stemmer til å vedta helsereformen søndag, sier demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer, ifølge NTB.

Loven vil blant annet gjøre det ulovlig for forsikringsselskapene å nekte folk som allerede har helseplager, å få forsikring. Forslaget vil pålegge alle amerikanere å ha en forsikring, men det skal gis støtte til dem med lav inntekt.

Demokratene har lagt til side planene om å vedta reformen som en såkalt forlikslov, en fremgangsmåte som ville bety at man ikke trengte en direkte avstemning over loven.

USAs president Barack Obama har lagt ned mye arbeid og prestisje i å få på plass en reform som sikrer flere amerikanere et helsetilbud.
Han talte i kveld til sine partifeller.

- Jeg vet hvordan det er å gå gjennom en tøff avstemning. Men hva var det Lincoln sa? Det er ikke sikkert jeg vinner, men det er sikkert at jeg er tro mot meg selv, sa Obama ifølge Det hvite hus på Twitter.

- Historisk helg- Akkurat nå har vi nådd det punktet hvor vi vil gjøre noe historisk i helgen, sa Obama på fredag.

- Om denne avstemningen mislykkes, vil forsikringsbransjen fortsette å løpe løpsk i USA. Det er derfor de bruker millioner på negativ reklame. Det er derfor de gjør alt de kan for å drepe denne reformen, advarte han.

- Jeg vet dette har vært en vanskelig ferd. Jeg vet at dette vil bli en vanskelig avstemning. Likevel mener jeg vi kan gjøre det som er rett. Likevel mener jeg vi kan gjøre det som er vanskelig, sa Obama.

- Behovet er stort. Muligheten er til stede. Og tida for reform er nå.

Planen er at Representantenes hus skal vedta Senatets versjon av helsereformen uendret, og at Senatet deretter skal vedta et sett med endringer i et budsjettvedtak som kun krever et flertall på 51 av 100 stemmer.

Avgjørende avstemning Representantenes hus og Senatet gjorde før jul forskjellige vedtak som nå er blitt samordnet til ett.

Dette må vedtas av begge kamre i Kongressen før det kan signeres til lov av presidenten.

Ingen av de republikanske medlemmene i Kongressen vil stemme for, ifølge CNN.

Reformen står og faller derfor på en mindre gruppe demokrater som fortsatt ikke har bestemt seg.

Hvis reformen går gjennom skal et siste sett med endringer, stort sett tatt med for å lokke enkelte demokrater over på ja-siden,  etter planen innføres ved hjelp av et budsjettvedtak som kun krever et flertall på 51 av 100 stemmer i Senatet.