SIKTA FOR FALSK FORKLARING: Vekteren som natt til i går sa til politiet at han var blitt beskutt av to gjerningsmenn, er nå sikta for å ha avgitt falsk forkarling. Han har også innrømt å selv ha plassert den bombelignende gjenstanden som i etterkant ble funnet på Blindern. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIKTA FOR FALSK FORKLARING: Vekteren som natt til i går sa til politiet at han var blitt beskutt av to gjerningsmenn, er nå sikta for å ha avgitt falsk forkarling. Han har også innrømt å selv ha plassert den bombelignende gjenstanden som i etterkant ble funnet på Blindern. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Nokas: - En personlig tragedie

Vekteren som er sikta for falsk forklaring er nå suspendert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i går fikk politiet beskjed fra en vekter på Blindern om at han var blitt skutt på av to gjerningsmenn. I etterkant fant politiet også en bombelignende gjenstand, som de i løpet av morgentimene i går brukte store ressurser på å uskadeligjøre.

Utover formiddagen i går kom det fram at gjenstanden var laget som en bombe, men at den ikke inneholdt sprengstoff, og derfor var ufarlig.

I dag tidlig opplyste politiet om at status på vekteren nå er forandret fra fornærmet, til siktet for å ha avgitt falsk forklaring.

Umiddelbart suspendert Han har innrømt at det var han som plasserte gjenstanden på Blindern, og har også innrømt at det var han som skjøt.

Ådne Mauritzen, kommunikasjonsansvarlig i Nokas, sier til Dagbladet at vekteren nå er umiddelbart suspendert.

- Denne saken har tatt en overraskende vending. Det er en svært alvorlig sak. Hvis det politiet nå har opplyst om medfører riktighet, så vitner dette om en personlig tragedie for vedkommende, og at det er noe som har skjedd på det personlige planet, sier han, og legger til:

- Vi avventer nå den videre etteforskningen, og vil samarbeide tett med politiet hvis vi kan være til hjelp. Vi er opptatt av å prøve å ta vare på denne vekteren som har kommet opp i denne situasjonen, og bistå så godt vi kan, eventuelt med medisinsk oppfølging.

To andre voldsepisoder - Hvorfor betegner du dette som en personlig tragedie?

- Jeg sier det ut i fra de opplysningene som har kommet fram fra politiet, og at han har påført seg dette selv. Da vitner det om at det er noe på det personlige planet.

I går kom det fram at vekteren er knyttet til to andre episoder av vold mens han var på jobb på Blindern.

Ifølge TV 2 skal han i 2013 ha blitt knivstukket og måtte sy flere sting i armen. I november 2014 skal han ha blitt skutt med et elektrosjokkvåpen, forsøkt kvalt med et tau og knivstukket av to menn. Også da skal volden ha skjedd på natta.

Sakene er henlagt med koden «ukjent gjerningsperson».

- Det er håpløst for oss å spekulere i om disse hendelsene også er selvpåført. Vi må avvente politiets etterforskning, sier Mauritzen.

- Vandelklarert - Gjennomførte dere en god nok bakgrunnssjekk på ham før han fikk jobben hos dere?

- Alle ansatte hos oss gjennomgår en bakgrunnssjekk, og de er også vandelklarerte. De skal ha plettfri vandel, og det har vi årlige sjekker på at de har, sier han.

- Hva gjør dette med omdømmet til vekterbransjen og Nokas?

- Først og fremst så ser vi på dette som en enkelthendelse, hvor en vekter, som har problemer på det personlige plan, har utløst dette. Vi er opptatt av å ta slike saker alvorlig, og å oppfølge vektere som kommer i uføre i forbindelse med jobb. Det er selvsagt uheldig for bransjen, men utover det så må vi prøve å ta dette på alvor, og prøve å hjelpe vedkommende, sier han.

Han opplyser om at vekteren har jobbet i Nokas siden 2011.

Konsernsjef i Nokas, Heine Wang, sier til fagbladet aktuellsikkerhet.no at han også ser på hendelsen slik den står nå som en personlig tragedie.

På spørsmål om han frykter det kan påvirke Nokas' omdømme, svarer han:

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg tror alle har forståelse for at dette er en enkeltpersons handling. Vi har nesten 8000 ansatte som hver dag gjør en meget god jobb. Nå må vi som arbeidsgiver ta oss av den siktede vekteren på beste mulig måte, sier han til nettstedet.