Nokas-bevis utløser analysestrid

Nokas-ranet i Stavanger har utløst strid mellom politiet og Rettsmedisinsk institutt, som nekter å analysere DNA-profilen til en av de mistenkte i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten mener institutt at det kan stilles spørsmål ved politiets metoder.

I jakten på bevis skal etterforskerne etter norgeshistoriens største ran – der en politimann ble drept – ha vært i overkant kreative.

Ved minst et tilfelle skal en politietterforsker ha tatt med seg søppel fra en mistenkt fra privat grunn. Deretter skal materialet ha blitt sendt til Rettsmedisinsk institutt.

Det ble gjort for å skaffe bevis mot en person politiet hadde skjellig grunn til mistanke mot. I striden om juridiske grenseganger har instituttet foreløpig konkludert med at politiet ikke hadde retten på sin side.

– De bevisene det er snakk om, er etter min vurdering innhentet ulovlig, sier advokat Harald Stabell, som har bistått med juridiske vurderinger for Rettsmedisinsk institutt.

Uenigheten begynte startet i januar, da Munch-etterforskerne ville analysere et pappkrus som en mistenkt hadde drukket av, da han ble avhørt som mistenkt i en helt annen sak.

Den gang ga Rettsmedisinsk institutt etter. Siden har flere lignende eksempler forverret situasjonen.

– Vi er i det vi oppfatter som en konstruktiv dialog, og har tro på at disse spørsmålene vil løse seg. DNA-analyser er et verktøy med stort potensial. Det er ikke unaturlig at det reises spørsmål når man bruker verktøyet på nye måter, sier førstestatsadvokat Knut Kallerud ved Riksadvokatembetet.

Rettsmedisinsk institutt ønsker ikke å kommentere saken i særlig grad. (ANB)

KREATIVITET: På ekte CSI-vis lurte politiet en mistenkt til å drikke av et pappkrus for å sikre seg DNA. Og de samlet søppel i en privat søppelkasse på jakt etter biologisk spor fra en annen mistenkt. Bankran. Her undersøker en søppelkasse i nærheten av Kreditkassens filial på Kalbakken, for å se om en ransmann kan ha kastet noe fra seg under flukt. Altså en mer tradisjonell metode.