Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NOKAS-Dan blir sittende

Dan Pettersen får ikke feire jul med familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Stavanger tingrett mener at det kan krenke vanlige folks rettsfølelse dersom Dan Pettersen får slippe ut av fengsel til jul.

Tingrettsdommer Anne Marie Aarrestad åpner for at forsøket på å slippe ut av varetekt kan være et taktisk spill fra Dan Pettersens side.

Dan Pettersen (30) var i retten fredag med sin begjæring om løslatelse. Hans advokat, Brynjar Meling, mener det er kommet klart fram i retten at Pettersen ikke var med i ranslaget som skjøt seg inn i Norsk kontantservice 5. april 2004. Derfor må han likestilles med de andre som kun er tiltalt for medvirkning, og som er sluppet ut i påvente av dom. Meling hadde også andre argumenter, blant annet at Pettersen har alvorlig sykdom i familien og bør få feire jul med dem.

Avvist

Politiet hevdet på sin side at Pettersen fortsatt er tiltalt for medvirkning til grovt ran med døden til følge, og at dom ikke er falt i saken.

- Hovedregelen er at man sitter fengslet til dommen er falt. Det er ingen grunn til å fravike denne regelen, sa politiinspektør Pål Jæger-Pedersen i retten fredag.

I ettermiddag kom kjennelsen fra Stavanger tingrett, som ga politiet medhold. Brynjar Melings argumenter ble avvist punkt for punkt.

Retten mener det er umulig å ta en avgjørelse basert på partenes versjoner av hva som er kommet fram i NOKAS-saken de siste tre månedene. «Retten har kun fått framlagt fragmenter av bevisførselen,» påpeker Aarrestad.

BLIR SITTENDE: Dan Pettersen slipper ikke ut til jul. Foto: Leif Gunnar Lie / Dagbladet
BLIR SITTENDE: Dan Pettersen slipper ikke ut til jul. Foto: Leif Gunnar Lie / Dagbladet Vis mer

Taktisk?

Tingrettsdommeren mener at saken er for alvorlig til at Pettersen bør få slippe fri nå. Han kan heller ikke sammenlignes med Thomas Ingebrigtsen og William Pettersen, ifølge retten.

Den hardeste salven kommer imidlertid når dommeren trekker pressens omtale og allmenhetens oppfatning inn i saken:

«NOKAS-saken er betegnet som Norges-historiens groveste ran og har stor allmenn interesse. Den har fått bred omtale både i pressen og i befolkningen ellers» heter det i kjennelsen. Tingrettsdommer Anne Marie Aarrestad viser til at pressen også har spekulert i om at begjæringen om løslatelse kan være et taktisk spill. Dersom Pettersen slippes nå, kan det brukes som et poeng overfor juryen i straffesaken.

Tingretten tar ikke stilling til om dette er tilfelle eller ei, men konkluderer likevel slik:

«...det er egnet til å krenke folks rettsfølelse dersom en domfelt benytter rettsvesenet av taktiske grunner.»

Hele Norges coronakart