Nokas-dommen faller neste fredag

Fredag 24. februar faller dommen i Norges mest omfattende drapssak. Flere av de 13 tiltalte risikerer historisk strenge straffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David Aleksander Toska – hovedmannen bak ranet som kostet en politimann livet og ga et utbyte på rundt 57 millioner kroner – risikerer forvaringsdom.

I teorien kan han bli sittende inne resten av livet hvis han blir funnet skyldig, men det er lite sannsynlig.

Forvaring er hittil brukt i all hovedsak på sedelighets- og voldsforbrytere, men det er ingen begrensning i loven mot at det også brukes på personer som har stor gjentakelsesfare og hvis forbrytelser truer samfunnets orden i stor grad.

Derfor knytter det seg svært stor spenning til hva sorenskriver i Stavanger tingrett, Helge Bjørnestad og hans meddommere, har kommet frem til etter å ha vurdert det enorme bevisomfanget og skyldspørsmålet i nesten én måned.

Han setter tingretten for siste gang fredag 24. september for å avsi sin dom. Den skal være svært lang og bestå av rundt 300-400 sider.

Også Kjell Alrich Schumann (39), Ridvan Halimi (26), Metkel Negassie Betew (27) og Erling Havnå (47) risikerer forvaringsdom hvis de blir funnet skyldige.

Til sammen er 13 menn tiltalt for Nokas-ranet, som fant sted i Stavanger sentrum 5. april 2004.

Opplesingen av dommen starter klokka 12, og det er ventet at dommen vil være på flere hundre sider.

RISIKERER FORVARING: David Toska kan i teorien bli sittende inne resten av livet. Foto: Scanpix
RISIKERER FORVARING: David Toska kan i teorien bli sittende inne resten av livet. Foto: Scanpix Vis mer

(ANB)