NOKAS-dommer fjernet NOKAS-kunst fra golfklubb

- Koblingen er upassende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lagdommer Daniel Lunde var administrator da Norges-historiens største rettssak gikk i Gulating lagmannsrett. Søndag fjernet han bilder av to NOKAS-ranere fra en kunstutstilling i Bergen, skriver bt.no. Bildene hang i Fana Golfklubbs lokaler, den samme klubben hvor Daniel Lunde er styreformann.

Fotografen Paul Bernhard var i Stavanger fengsel i fjor høst og fotograferte NOKAS-ranerne «sleggemannen» Erling Havnå og Ridvan Halimi.

- Skandaløst

Han reagerer svært sterkt på lagdommer og formann Lundes sensurering.

- Jeg syns det er ganske skandaløst. Arrogant. En handling som jeg forbinder med Tyskland, 40-tallet og andre verdenskrig. Dette er en sensur som fortsatt finner sted, sier han til Dagbladet.no.

Bernhard har forståelse for at Lunde kan føle seg støtt.

- Men jeg reagerer på at en dommer fjerner bildene på personlig grunnlag.

Nytt prosjekt på gang

TOK GREP: Lagdommer Daniel Lunde var ikke interessert i å ha to NOKAS-ranere hengende på veggen i Fana Golfklubb. Foto: Scanpix
TOK GREP: Lagdommer Daniel Lunde var ikke interessert i å ha to NOKAS-ranere hengende på veggen i Fana Golfklubb. Foto: Scanpix Vis mer

Fotografen tok bilder av flere NOKAS-ranere da han var på besøk i Stavanger fengsel i fjor høst. De skal etter planen brukes i et annet prosjekt.

- Men det blir ikke i Bergen.

- Helt upassende

Lagdommer Daniel Lunde forklarer at han så bildene først etter et par dager.

- Poenget er at bildene henger i Fana Golfklubbs lokaler hvor jeg er formann. Jeg har vært dommer i NOKAS-saken og da syns jeg dette er helt upassende. Det hadde vært noe annet om de hadde hengt et annet sted, men koblingen Fana Golfklubb og at jeg har dømt dem er upassende, sier formannen til Dagbladet.no.

Han forklarer at Golfklubben stadig har utstillinger i lokalene.

- Men dette er første gang dette skjer og jeg håper det blir siste.

Kunstneren selv forklarer at bildene av de to inngår i en større sammenheng og at man må se hele utstillingen under ett.

Det kommer fram ved at han plasserer en raner, Ridvan Halimi, ved siden av rapperen Redman.

- Da kan alle se at Halimi ser ut som en snill skolegutt mens Redman ser betydelig mer skummel ut, sier fotografen til bt.no.

Dømt i høyesterett fredag

Erling Havnås forsvarer, John Christian Elden, er ukjent med hele utstillingen.

- Dette har jeg aldri hørt om. Men det høres ut til å være på siden av en dommers oppgaver, sier han i en SMS til Dagbladet.no.

I Gulating lagmannsrett ble Erling Havnå og Ridvan Halimi dømt til 14 og 11 års fengsel. Fredag ble de to dømt til henholdsvis 16 og 15 års fengsel i høyesterett.

FIKK IKKE HENGE: Erling Havnå ble fotografert i Stavanger fengsel i fjor høst.
FJERNET: NOKAS-raneren Ridvan Halimi fikk ikke henge på veggen i Fana Golfklubbs lokaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer