NOKAS-dømt for andre gang

En 32 år gammel kvinne er dømt for andre gang for å ha gitt NOKAS-dømte Erling Havnå falskt alibi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 32 år gammel kvinne er for andre gang dømt for å ha gitt Erling Havnå falskt alibi i forbindelse med NOKAS-ranet i 2004. Aust-Agder tingrett dømte henne til 90 dagers ubetinget fengsel bare tre måneder etter at saken ble vurdert i Høyesterett.

I mars ble den 23 år gamle kvinnen dømt i Aust-Agder tingrett for å ha gitt Havnå falskt alibi. Dommen ble senere anket til lagmannsretten, som avviste ankebehandling. 11. juli i år opphevet Høyesterett beslutningen om å avvise anken. Og saken måtte dermed igjen behandles av tingretten.

Dommen ble opphevet på grunn av en saksbehandlingsfeil i lagmannsretten, ifølge Agderposten. Den gang sa kvinnens forsvarer, advokat Harald Johannessen, at han var sikker på at kvinnen kom til å gå fri.

- I realiteten har Høyesterett sagt at dommen ikke holder, og det vil da være rart om tingretten skal overprøve det. Jeg er 100 prosent sikker på at saken er vunnet, sa Johannessen da.

Fredag ble kvinnen imidlertid igjen dømt. I 2004 forklarte kvinnen at hun lå på et soverom i Havnås leilighet og hørte ham si «god påske», skriver fvn.no.

Hun så ham ikke, men på direkte spørsmål fra politiet mente hun å være 90 prosent sikker på at det var Havnås stemme.

For å bli dømt for falsk forklaring må det foreligge et forsett.

- Jeg mener fremdeles at meddommerne bruker jussen feil. Det foreligger ikke noe forsett overhodet. Min klient har sagt at hun trodde hun hørte Havnå den dagen, sier Johannessen til fvn.no.

SKYLDIG: En 32 år gammel kvinne kunne ikke hindre Erling Havnå i å bli dømt for NOKAS-ranet. Nå er hun selv dømt for falsk forklaring for andre gang. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
SKYLDIG: En 32 år gammel kvinne kunne ikke hindre Erling Havnå i å bli dømt for NOKAS-ranet. Nå er hun selv dømt for falsk forklaring for andre gang. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Rettens formann, Knut Dag Haavardsen, var ikke enig med de to meddommerne i saken, og gikk inn for frifinnelse. Det gjorde han også sist gang saken var oppe i Aust-Agder tingrett.

(NTB)

NOKAS-dømt for andre gang