KAN LØSLATES: Nokas-dømte Metkel Betew kan løslates Han ble dømt til 16 års forvaring med en misntetid på ti år. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
KAN LØSLATES: Nokas-dømte Metkel Betew kan løslates Han ble dømt til 16 års forvaring med en misntetid på ti år. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADETVis mer

Nokas-dømte Metkel Betew løslates

Det melder NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha sittet ti år i forvaring kan NOKAS-dømte Metkel Betew (35) prøveløslates etter påske dersom ikke statsadvokaten anker dommen fra Asker og Bærum tingrett.

- Jeg er tilfreds med tingrettens avgjørelse og har orientert Betew om dette. Han er veldig glad nå, sier forsvarer Marius Dietrichson til NTB.

Han ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år for det særdeles grove ranet i Stavanger i 2004.

Ettersom minstetiden av forvaringsdommen nå er sonet, mente 35-åringen at han kunne slippes ut. Dette motsatte påtalemyndigheten seg. Statsadvokat Tormod Haugnes fikk støtte fra seniorrådgiver og psykiater i Ila fengsel, Randi Rosenqvist, som vitnet i retten onsdag.

Under avslutningsprosedyrene onsdag la Dietrichson vekt på at hans klient har tatt ansvar for sin deltakelse i det dramatiske og særdeles grove ranet der en politimann ble drept.

- Det som er viktig i forbindelse med denne rettsrunden, er at det ikke lenger er noen fare for samfunnet dersom han slipper ut fra fengsel, sa Dietrichson til NTB etter av hovedforhandlingen var avsluttet

Kan ankes Partene mottar trolig dommen mandag 14. april. Påtalemyndigheten har 14 dager på seg til å avgjøre om dommen skal ankes.

— Han kan prøveløslates når dommen er rettskraftig. Det er den om et par uker dersom ikke statsadvokaten velger å anke avgjørelsen. Hvis den ankes av påtalemyndigheten og fengslet, skal lagmannsretten avgjøre om anken kan fremmes eller ikke, sier forsvareren.

Haugnes hadde ikke blitt orientert om dommen før han forlot kontoret fredag.

— Da jeg forlot kontoret klokka 17.45 hadde vi ikke mottatt noen dom, så dette var overraskende, sier han til NTB.

Utover det sier statsadvokaten at han ikke kan kommentere avgjørelsen før han har sett dommen som eventuelt vil bli anket til Borgarting lagmannsrett.

— Jeg må først se hva de begrunner dette med, men det blir neppe før etter påske, sier Haugnes.

Han poengterer at det må settes vilkår for en prøveløslatelse. Dersom Betew ikke overholder dem, risikerer han å bli satt inn på nytt.

Individuell vurdering Metkel Betew var en av to som ble idømt forvaringsstraff under Nokas-rettssaken. Retten konkluderte med dette ettersom han allerede var dømt for to grove ran.
Den andre som ble idømt forvaring, var Kjell Alrich Schumann som drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Hans anke over avslaget om å få slippe ut fra forvaring skal avgjøres før sommeren. Haugnes tror dommen neppe får noen betydning for Schumann.

— Det er en individuell vurdering av farlighetsgraden og gjentakelsesfaren akkurat som da disse to fikk forvaring og ikke de andre, sier han.

Statsadvokaten anket prøveløslatelsen av Schumann.

— Vi anker på grunn av samfunnsvernet. Vi mener faren for at han skal begå nye, alvorlige straffbare handlinger fortsatt er så stor at han ikke bør prøveløslates, sa Haugnes til NTB mot slutten av fjoråret.

Schumann (47) fikk samme dom som Betew. Selv om domstolen har lagt til grunn at Betew deltok under selve ranet, har 35-åringen nektet for dette. Han har erkjent at han deltok under planleggingen, men har forklart at han trakk seg en ukes tid før ranet ble gjennomført.

Prosedyrer onsdag Onsdag denne uka la Dietrichson ned påstand om at 35-åringen bør slippe ut fra Ila fengsel ettersom minstetiden i forvaringsdommen er sonet.

Betew ble dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år etter millionranet i Stavanger 5. april 2004. Han var sammen med Kjell Alrich Schumann, som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, de eneste av ranslaget som ble dømt til forvaringsstraff. I alt 15 menn ble dømt for å ha vært med.

(NTB)


KAN PRØVELØSLATES: Metkel Betew (t.v.) og hans forsvarer Marius Dietrichson fotografert etter at den tiltalte hadde fått sin dom i NOKAS-saken i Stavanger 2004. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KAN PRØVELØSLATES: Metkel Betew (t.v.) og hans forsvarer Marius Dietrichson fotografert etter at den tiltalte hadde fått sin dom i NOKAS-saken i Stavanger 2004. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer