NOKAS-fangene kan bli spredt over hele landet

Justisdepartementet frykter for mange farlige fanger på ett sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et fullt Ila fengsel og få ansatte øker faren for at de innsatte kan angripe hverandre. Sist fredag sa fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.no at han frykter liv skal gå tapt i fengselet.


I dag fikk han støtte fra
de ansatte, som krever handling.

Ila er det eneste fengselet i Norge som tar imot mannlige forvaringsdømte. Men nå kan det gå mot en løsning for Ila. Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk i Justisdepartementet åpner for å spre farlige fanger på fengsler over hele landet.

Bronebekk sier til Dagbladet.no i kveld at som løsning på Ila-problemet, vil de se på alternative soningssteder for forvaringsdømte. Hun legger ikke skjul på at NOKAS-saken har økt behovet for å spre farlige fanger.

- Ja, vi må alltid gjøre en sikkerhetsvurdering om hvem som kan sone sammen. I utgangspunktet har vi ett fengsel som håndterer forvaring, samtidig er det vanlig praksis å vurdere sikkerhet når vi setter sammen fangebefolkningen på ett sted. Der ligger det en utfordring, sier Bronebakk.

- Vi diskuterer hvilke andre steder i landet som kan bli aktuelle og hvordan det kan gjøres. Fordi vi må ruste opp de fengselene til å gi det tilbudet som forvaringsdømte har krav på, sier Bronebakk.

Hun vil ikke ut med hvilke fengsler som kan være aktuelle.

Bronebakk aviser forøvrig at det er farlig å jobbe ved Ila fengsel, til tross for at situasjonen oppleves som prekær.

 FÅR DE SONE SAMMEN?  Ridvan Halimi, Kjell Alrich Schumann og David Toska kan bli spredt over hele landet, etter Justisdepartementets gjennomgang av forvaringssystemet.
FÅR DE SONE SAMMEN? Ridvan Halimi, Kjell Alrich Schumann og David Toska kan bli spredt over hele landet, etter Justisdepartementets gjennomgang av forvaringssystemet. Vis mer

- Men de har en krevende fangebefolkning, sier hun.

Les også: Dette sa NOKAS-dommeren til juryen.

NOKAS-fangene kan bli spredt over hele landet