Nokas-raneres skjebne i Høyesterett kan bli avgjørende for «Lommemannen»

Avgjør om de kan prøveløslates fra forvaring i disse dager.

ØNSKES LØSLATT: Erik Andersen (62) ønsker å bli løslatt fra fengsel. Dersom Høyesterett bestemmer at to Nokas-ranere kan løslates i to lignende saker, kan det blir avgjørende for hans skjebne.
ØNSKES LØSLATT: Erik Andersen (62) ønsker å bli løslatt fra fengsel. Dersom Høyesterett bestemmer at to Nokas-ranere kan løslates i to lignende saker, kan det blir avgjørende for hans skjebne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDVIKA (Dagbladet): Nokas-ranerne Kjell A. Schumann (48) og Metkel Betew (35) har begjært seg prøveløslatt. Saken ble behandlet av høyesterett i forrige uke, og dommen er forventet denne uka.

Utfallet av Nokas-ranernes sak kan få direkte betydning for hvordan prøveløslatelses-saken til Erik Andersen (62), omtalt som «Lommemannen», ender. Rettsmøtet om han kan prøveløslates startet i Asker og Bærum tingrett i dag.

- Sakene deres kan absolutt få betydning i denne saken, sier aktor i Andersens sak, statsadvokat Per Egil Volledal, til Dagbladet.

To lover Hovedspørsmålet landets øverste dommere tar stilling til i ranernes saker er om de kan nektes prøveløslates, selv om sakkyndige og retten mener det ikke lenger er nærliggende gjentakelsesfare.

- I dag har vi to lover som kan tolkes forskjellig, sier Volledal.

Blant vilkårene for fengseldom i forvaring etter Straffeloven er at det foreligger nærliggende gjentakelsesfare. I Straffeprosessloven legges det til grunn at det skal være sikkerhetsmessig forsvarlig med en prøveløslatelse, men sier ikke noe om gjentakelsesfaren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer