Nokas-raneres skjebne i Høyesterett kan bli avgjørende for «Lommemannen»

Avgjør om de kan prøveløslates fra forvaring i disse dager.

ØNSKES LØSLATT: Erik Andersen (62) ønsker å bli løslatt fra fengsel. Dersom Høyesterett bestemmer at to Nokas-ranere kan løslates i to lignende saker, kan det blir avgjørende for hans skjebne.
ØNSKES LØSLATT: Erik Andersen (62) ønsker å bli løslatt fra fengsel. Dersom Høyesterett bestemmer at to Nokas-ranere kan løslates i to lignende saker, kan det blir avgjørende for hans skjebne.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Nokas-ranerne Kjell A. Schumann (48) og Metkel Betew (35) har begjært seg prøveløslatt. Saken ble behandlet av høyesterett i forrige uke, og dommen er forventet denne uka.

Utfallet av Nokas-ranernes sak kan få direkte betydning for hvordan prøveløslatelses-saken til Erik Andersen (62), omtalt som «Lommemannen», ender. Rettsmøtet om han kan prøveløslates startet i Asker og Bærum tingrett i dag.

- Sakene deres kan absolutt få betydning i denne saken, sier aktor i Andersens sak, statsadvokat Per Egil Volledal, til Dagbladet.

To lover Hovedspørsmålet landets øverste dommere tar stilling til i ranernes saker er om de kan nektes prøveløslates, selv om sakkyndige og retten mener det ikke lenger er nærliggende gjentakelsesfare.

- I dag har vi to lover som kan tolkes forskjellig, sier Volledal.

Blant vilkårene for fengseldom i forvaring etter Straffeloven er at det foreligger nærliggende gjentakelsesfare. I Straffeprosessloven legges det til grunn at det skal være sikkerhetsmessig forsvarlig med en prøveløslatelse, men sier ikke noe om gjentakelsesfaren.

Dermed er Volledal spent på hva Høyesterett kommer fram til.

- Det er ikke sikkert det vil ha noe å si for hva jeg mener i denne saken, men det kan få betydning for retten, sier han.

Gjentakelsesfare eller ikke I «Lommemannen»-saken har de rettsoppnevnte psykiaterne Henning Værøy og Kjersti Narud konkludert med at det er liten gjentakelsesfare. Det samme har Ila-psykiater Randi Rosenqvist konkludert med. Hva retten mener er fortsatt uklart.

ØNSKES LØSLATT: Nokas-raner Kjell Alrich Schumann. Foto: Ole Morten Melgård
ØNSKES LØSLATT: Nokas-raner Kjell Alrich Schumann. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Påtalemyndigheten mener spørsmålet aldri har kommet på spissen for Høyesterett. Avgjørelsen i de to Nokas-sakene vil kunne få stor påvirkning på behandlingen av framtidige saker.

Gulating lagmannsrett mente Schumann kunne holdes i forvaring. Borgarting lagmannsrett mente Betew måtte prøveløslates. Sistnevnte lagrett har hatt de fleste ankesankene av denne typen, fordi de fleste forvaringsdømte soner på Ila, og sakene først kommer opp for Asker og Bærum tingrett.

- Vi mener praksisen som har utviklet seg hos tingretten i Asker og Bærum og i Borgarting lagmannsrett, der de mener det er et krav om nærliggende gjentakelsesfare for at det ikke skal gis prøveløslatelse, er feil. Vi mener det må gjøres en bredere vurdering av om det er forsvarlig å løslate dem, og ikke skal være et krav om nærliggende gjentakelsesfare, noe vi også fikk medhold i av Eidsivating lagmannsrett i Schumann-saken, har statsadvokat Tormod Haugnes tidligere uttalt til Dagbladet.

Ting- og lagrettene må i sine saker ta hensyn til Høyestretts løsning og tolkning av ulike rettsspørsmål. Hvis Betew og Schumann løslates, vil det derfor bli enklere for forvaringsdømte å bli prøveløslatt i framtiden, enn hvis de blir holdt i forvaring.

Volledal mener Asker og Bærum bør vente til Høyesteretts avgjørelse før de bestemmer seg i lommemann-saken.

- Jeg hadde ventet. Det gjør det mye enklere, sier Volledal.

ØNSKES LØSLATT: Metkel Bete. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
ØNSKES LØSLATT: Metkel Bete. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer