- Nokas-saken er den viktigste nå

Toska vil ikke forklare hvor pengene kommer fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGHUS (Dagbladet.no): David Toska ville i retten i dag ikke fortelle hvor de såkalte «koffertpengene», som han lånte til Thomas Øye og Harald Undrum i 2001, kommer fra.


- Jeg skaffet fem millioner kroner til Øye, som han skulle bruke på et prosjekt som heter Screen Media. Hvor pengene kommer fra, velger jeg å ikke forklare meg om, sa Toska fra vitneboksen i dag.

Dette forklarer Toskas advokat, Øystein Storrvik, slik:

- Med all respekt for det som skjer i denne rett, er det NOKAS-saken som er i fokus for Toska. Dette medfører kort og godt at Toska ikke vil forklare seg for retten om disse pengenes opphav.

DNA-treff og forklaring

De fem millionene Toska lånte til Øye og Undrum, kan ifølge politiet stamme fra ranet mot DNBs tellesentral på Løren i Oslo i august i 2000. Tellesentralen ble ranet for rundt 60 millioner kroner, og ingen er ennå pågrepet. Dette er et av de største uoppklarte ranene i Norge.

En av David Toskas nære venner, Lars-Erik Andersen, ble før helgen siktet for ranet gjennom DNA-treff. Han skal være en av de fem som utførte ranet.

Entreprenøren Peter A. Nielsen var Toskas alibi da «koffertsaken» startet  i Oslo Tingrett i dag. Toska mener pengene han lånte til Øye, var penger han hadde skaffet på lovlig vis fra Nielsen. Politiet, på sin side, mener pengene er en del av ransutbytte.

Nielsen er på rømmen og møtte ikke i retten i dag. Nielsens forsvarer Torkjell Solbø, ba om en utsettelse på grunnlag av at Nielsen ikke møtte i retten. Dette ble ikke tatt til følge, og retten fortsatte som planlagt.

Spøkte

Mest oppmerksomhet fikk David Toska, da han skulle forklare seg for dommer. Han var i strålende humør da han ankom rettssalen. Han smilte og lo, og retten lo med han.

- Jeg er vel fange jeg nå, svarte han da dommer Heidi Heggdal spurte om han hadde fast arbeid.

Toska forklarte deretter hvor stor tro han hadde på prosjektet Thomas Øye, Zoran Obuskovic og Harald Stian Undrum la frem for han. Og pengene lånte Toska bort, med sikkerhet i Undrum, som «er Schibsted-arving, og det er visst fint».

- Jeg hadde tro på prosjektet og valgte derfor å låne bort pengene. Pengene er ikke mine, jeg bare formidlet dem. Undrum stilte som sikkerhet og de skulle betale tilbake de fem millionene, pluss en og en halv million i rente etter seks måneder, sier Toska.

I månedene som fulgte, etter at lånet ble utbetalt, skal Toska ha jobbet med å få pengene inn igjen. Øye skal ha lovet tilbakebetalinger, uten at det skjedde.

- Det var jo et sikkert lån, i og med at Undrum kausjonerte. Plutselig fikk vi aldri pengene tilbake, sier Toska.


Fem millioner
og trusler

Han poengterte gjentatte ganger at han ikke ville forklare hvor han fikk pengene fra.

- Jeg stusset i alle fall aldri på om de var lovlige eller ikke.

- Men de fem millionene var i kontanter. Stusset du ikke på det?

- Nei, egentlig ikke. Jeg så det, men stusset ikke.

Ifølge Toskas forklaring møtte han Øye tre ganger etter at tidsfristen for innbetalingen hadde gått ut.

- Den første gangen tok jeg det opp på film. Jeg var redd for om Øye hadde en form for dobbeltrolle, og ville være på den sikre siden i tilfelle det ble ord mot ord.

Etter en kort pause fortsetter han:

- Men jeg hadde jo aldri trodd det skulle bli ord som ord slik som dette, sier Toska, og henviser til at han er tiltalt for heleri og trusler.

Filmen blir brukt som bevis for at han ikke truet Øye. Beviset legges mest sannsynlig frem i morgen.

I tillegg til denne rettssaken er Toska siktet for grovt ran med døden til følge, i det mye omtalte NOKAS-ranet. Rettssaken starter i Stavanger 19. september.

I HUMØR: Her sitter David Toska sammen med en av sine forsvarere. Han var i godt humør i dag, og smilte og lo sammen med sine advokater.
SIKKERHET: Store sikkerhetsstyrker fra politiet var på plass i Oslo Tinghus.
DOMMER: Heidi Heggedal er dommer i den såkalte koffertsaken som startet i Oslo tingrett i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer