NOKAS-saken kan utsette drapsavhør

Haidar Hussain deler forsvarer med NOKAS-tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haidar Hussains (22) advokat, Marius Dietrichson, forsvarer nemlig NOKAS-tiltalte Metkel Betew de neste ukene. Hussain har hele tida nektet å la seg avhøre uten advokaten sin til stede. Heller ikke medtiltalte Ali Ayaz Shafa (19) har latt seg avhøre ennå, men ifølge advokaten, Hilde Marie Ims, skal han forklare seg en gang.

-  Her er det ingen fellesinteresser. Det er bare Shafa som er interessant for meg. Han skal forklare seg, men ønsker ikke å si noe om når, sier Ims.

Det er nå ti uker og to dager siden en 41 år gammel kvinne ble funnet skutt og drept på Torshov i Oslo. Hussain og Shafa er siktet for overlagt drap på kvinnen.

-  Forsvarerne har andre som kan og bør ta avhørene. Men siden det har latt vente på seg, kan man selv tenke seg hva som skjer nå som NOKAS-saken har startet, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Belastende for pårørende

Begge de oppnevnte forsvarerne tilhører advokatfirmaet Furuholmen. Påtalemyndigheten ønsker at en av dem fjernes fra saken på grunn av fare for interessekonflikt, siden de er fra samme advokatkontor. Det har påtalemyndigheten fått avslag på både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

-  De siktedes hukommelse om det som skjedde svekkes for hver dag som går. I tillegg frykter vi at de får lengre tid på å tenke seg om i forhold til forklaringen, sier politiadvokat Hatlo.

Han sier mangel på avhør fører til en bredere etterforskning.

DRAPSTILTALTE:Haidar Hussian (22) og Ali Ayaz Shafa (19). Foto:SCANPIX
DRAPSTILTALTE:Haidar Hussian (22) og Ali Ayaz Shafa (19). Foto:SCANPIX Vis mer

-  Det er også svært uheldig og belastende for de pårørende som bare ser saken drøyer og drøyer, sier Hatlo.

Undrer på taktikken

Nå frykter politiadvokaten at de to ikke ønsker å forklare seg før hovedforhandlingene i en framtidig rettssak kommer.

-  Jeg stiller meg veldig undrende til om dette er en lur taktikk av de siktede. Troverdigheten til deres forklaring blir bare svekket, noe det absolutt vil bli lagt vekt på i retten, sier Hatlo.

Øyvind Bergøy Pedersen i advokatfirmaet Furuholmen, sier NOKAS-jobben til Dietrichson ikke har noe innvirkning på et eventuelt avhør av Hussain.

-  Dietrichson vil være på kontoret hver fredag, så dette er ikke noe problem. Dersom det blir berammet avhør kan også andre bistå i dette.