Nokas-tiltalt løy av frykt

Fiskebåteieren hadde rotet seg inn i et farlig miljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fiskebåteier William Pettersen (57) ble tatt i løgn etter løgn både i politiavhør og da han avga forklaring i Stavanger tingrett.

- Han har et stort troverdighetsproblem. Men hvorfor løy han? Han løy av frykt, hevdet hans forsvarer, advokat Joakim Ronold, da han avsluttet forsvarernes prosedyrer i tingretten i dag.

Dermed har både aktorat og forsvarere holdt sine prosedyrer, og den omfattende saken kan omsider tas opp til doms.

Aktor har nedlagt påstand om ti års fengsel for den munnrappe fiskebåteieren fra Nord-Norge. Han er tiltalt for å ha medvirket til grovt ran, heleri og for å skjult bevis etter ranet.

Pettersen forklarte seg i saftig språk, og skal også være et muntrasjonsråd for de andre varetektsfengslede i Nokas-saken.

Hans problem er alle løgnene han har servert både for politiet og for retten. Advokat Ronold viste til at Pettersen hadde rotet seg inn i et farlig og kriminelt miljø.

-Det var mindre farlig å lyge enn å avsløre hva han visste. Han var redd for å bli radert ut, slik trusselen lød på, og sa til politiet at de bare kunne hente ham i ei kiste hvis han sa noe, påpekte forsvareren i sin prosedyre.

Truet vitne

REDD: Skipperen var redd sine nye kamerater.
REDD: Skipperen var redd sine nye kamerater. Vis mer

Pettersen kjente ingen av de andre Nokas-tiltalte. Etter soning av en dom for spritsmugling, tok han kontakt med en fengselskamerat fordi han hadde behov for penger.

Da var han så blakk at det støvet av ham, ifølge hans egen forklaring i retten.

Fra cella si har William Pettersen sjøl skrevet trusselbrev til et Nokas-vitne. Advokat Ronold medgikk i retten at dette nok ikke vare en genistrek av hans klient, men forklarte det dels med belastningen ved å sitte i isolasjon med en tung siktelse mot seg.

Mye av ransutstyret ble funnet på og under Pettersens skute Gamle Henningsvær, som lå ved kai ved Svelvik utenfor Bergen. Pettersen holder fast ved at andre må ha plassert bagene med ransutstyr på båten hans.


-For hardt straffekrav

Pettersen mottok 10.000 kroner for å gjemme unna ransvåpen i en bod han disponerte.

Advokat Ronold mener at Pettersen ikke hadde kunnskap om ranet på forhånd. Fiskebåteieren var i Stavanger på et kort oppdrag drøye to uker før ranet, men avviser at han deltok på et møtet hvor ranet ble planlagt.

Advokat Ronold tror ikke David Toska hadde risikert å invitere en ukjent mann med på en så dramatisk forbrytelse.

William Pettersen har sagt seg skyldig i tiltalen som dreier seg om heleri og bevisforspillelse. Advokat Ronold mente det var et tankekors at aktor krever en 10 års fengselsdom for Pettersen.

- Det er 100 prosent over det som er rettspraksis for hovedtiltalte i grove ranssaker, påpekte Ronold.

DERFOR LØY HAN: Pettersens advokat Joakim Ronold mener hans klient løy fordi han var redd.