- Nokas-tiltalt var narkokurer

Den tause Nokas-tiltalte Ikmet Kodzadziku var i Stavanger for å levere heroin til en kontakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det antydet hans forsvarer Abdelilah Saeme da han avsluttet sin prosedyre i Stavanger tingrett i formiddag.

Advokaten mente at den tiltalte var svært uheldig med tidspunktet, han var på feil sted til feil tid. For Kodzadziku kom til Stavanger et par dager før Nokas ble ranet, og forsvant raskt tilbake til Gøteborg etter ranet.

Ingen bevis kan knytte Ikmet Kodzadziku til Nokas-ranet. ingen DNA-treff, ingen vitneobservasjoner.

Men en sigarettsneip med hans DNA-profil er funnet sammenklemt på golvet i en bil Nokas-tiltalte Kjell Alrich Schumann hadde stjålet. Bilen ble ikke brukt under ranet, den var parkert i Oslo.

Problemet for Ikmet Kodzadziku er først og fremst tidspunktet for hans kjappe tur til Stavanger. Påtalemyndigheten mener at han kjøpte inn de bagene som ble brukt under ranet. Da Kodzadziku ble utspurt av aktor og dommer i retten, forholdt han seg også stort sett taus.

Lysende tivoli

Advokat Saeme advarte retten mot å bruke denne forklaringsvegringen mot ham. Motivet kunne være å beskytte andre, frykt for represalier og ønsket om ikke å kaste lys over et annet straffbart forhold.

For advokaten gikk langt i å påpeke at den tiltalte nok var i Stavanger som narko-kurer. Han var også innom Kristiansand på turen, i samme oppdrag.

NARKOKURER? Det antydet forsvarer Abdelilah Saeme i sin prosedyre. Foto: Erling Hægeland
NARKOKURER? Det antydet forsvarer Abdelilah Saeme i sin prosedyre. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Kodzadziku reiste som et lysende tivolog fra Gøteborg til Stavanger, han ble fotografert, tok inn på  hotell og gjorde ikke noe for å skjule seg. Det var ikke nødvendig, for han hadde ikke noen grunn til å gjemme seg unna. Derfor var han uforsiktig. Tror noen at David Toska vill at en slik person med på ranet? spurte Saeme.

Stoppet av politiet ransdagen

Han understreket at Kodzadziku bare måtte skjule den varen han skulle levere i Stavanger. Han hadde også med seg en spesiell bag, aluminiumsforet, som advokaten ikke kan se har noen funksjon eller tilknytning til Nokas-ranet.

- Egentlig skulle Kodzadziku reise tilbake til Gøteborg søndagen, før ranet fant sted mandag. Men hans oppdrag i Stavanger ble utsatt. Mandag formiddag ble han også stoppet i en politikontroll rett uten for Stavanger. Politiet rapporterte at Kodzadziku var velstelt og ikke synlig nervøs. Det harmonerer ikke med at han noen minutter før skal ha vært med på et brutalt ran, argumenterte advokat Saeme.

Forsvareren anklaget politiet for å satt opp en fasit, og så søkt etter bevis som kunne bekrefte at fasiten var riktig.

- David Toska har også sagt at det sitter uskyldige på tiltaltebenken, nevnte Saeme.