Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nokas-tiltalte kan også bli gjeldsslaver

Aktor krever at ransutbyttet på 57 millioner kroner skal tilbakebetales.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): De Nokas-tiltalte risikerer å bli gjeldsslaver resten av livet i tillegg til at de må sone svært lange fengselsstraffer dersom de dømmes i samsvar med aktors påstand.

Aktor krever at ransutbyttet på 57 millioner kroner skal tilbakebetales. Bare fem millioner er kommet til rette så langt. Bistandsadvokat Ørjan Berven la også ned påstand om at de tiltalte må betale erstatning og oppreisning til Klungland-familien, Nokas-ansatte og politibetjent Erik Håland.

-For de pårørende kan tapet aldri gjenopprettes. Drapet av en politimann er et anslag mot rettsstaten, men er enda mer alvorlig og følbart for de pårørende. En erstatning er også et symbol for familiene til de hundrevis av politifolk som daglig gjør tjeneste i livsfarlige situasjoner, sa Berven.

Får ikke vite hvem som skjøt

Han fortalte at det er hardt for familien å vite at Klungland ble skutt mens han rygget politibilen.

-Noen av de tiltalte vet hvem som skjøt, men vil ikke si det. Dette vil gnage og være en belastning for de etterlatte i lang tid framover, mente bistandsadvokaten.

Berven viste til rettspraksis hvor andre som er blitt utsatt for straffbare handlinger, er tilkjent betydelig erstatning og oppreisning. Enken etter politiførstebetjent Arne Sigve Klungland, som ble skutt og drept under ranet, krever oppreisning begrenset oppad til 250.000 kroner og inntil 225.000 kroner i tapt forsørgerbidrag. De to barna til ekteparet Klungland krever også inntil 150.000 kroner i oppreisning hver.

-Drapsmannen visste hva han gjorde, og han var en dyktig skytter. Skuddene var velplasserte, det var ikke snakk om vådeskudd som ble avfyrt i blinde, sa Berven.

Psykisk skade

Advokaten mente det var opplagt at de Nokas-ansatte er påført psykisk skade av kortere eller lengre art. Politibetjent Erik Håland havnet i skuddveksling med ranerne. Også han krever oppreisning fra de tiltalte.

Under ranet ble en syklist holdt som gissel i noen dramatiske minutter. Advokat Berven sa at også han var berettiget til å kreve økonomisk oppreisning fra de tiltalte, men noe slikt krav er ikke framsatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!