NOKAS-utbyttet trygt bevart

Hevder politi-informant og Munch-siktet. Men nå er han død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utbyttet fra NOKAS-ranet ligger trygt bevart, og er ikke spredt for alle vinder slik David Toska hevder. Det har en 27 år gammel mann med nært kjennskap til ransmiljøet fortalt politiet. Men nå er mannen død.

Mannen er siktet for å ha vært med på Munch-ranet, som i følge 27-åringen  var et bestillingsverk fra hovedtiltalte i NOKAS-saken, David Toska. 3. november ble politi-informanten funnet død på et hospits i Oslo, skriver VG.

Politiet mener han døde av en overdose. Den foreløpige obduksjonsrapporten gir ikke grunn til mistanke om at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet, men etterforskningen er ennå ikke avsluttet, opplyser politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Munch-ranet skjedde 22. august 2004, drøyt fire måneder etter ranet av pengesentralen i Stavanger. Og bildene "Skrik" og "Madonna" kom til rette 23. august i år, en uke før ankebehandlingen av NOKAS-saken startet i Gulating lagmannsrett.

Visste ikke at han er død

27-åringens advokat Arve Ringesbye hevder overfor VG at han ikke var klar over at hans klient er død. Han vil ikke kommentere om 27-åringen har noen rolle i Munch-ranet og miljøet rundt David Toska.

David Toskas forsvarer Øystein Storrvik vil ikke kommentere opplysningene om 27-åringens rolle i Munch-ranet og som politi-informant om NOKAS-utbyttet. NOKAS-saken pågår for lagmannsretten.

- Det er svært beklagelig at materialet kommer ut før spørsmålet om fremleggelse er avgjort av retten. Klientene blir rettsløse av lekkasjene, uansett hvem de kommer fra, sier Storrvik til VG.

 MUNCH-RANET:  Den 27 år gamle politi-informmanten, som ble funnet død 3. november, var med på ranet inne i Munch-museet, i følge siktelsen. Foto: Scanpix.
MUNCH-RANET: Den 27 år gamle politi-informmanten, som ble funnet død 3. november, var med på ranet inne i Munch-museet, i følge siktelsen. Foto: Scanpix. Vis mer

Politimann ble venn

I følge avisa skal politiet ha fått opplysninger i en fordekt operasjon, der en politimann ble venn med 27-åringen. Politimannen hadde med opptaksutstyr under møtene, og skal nå ha lagt fram opptak fra to møter: 28. august i år, fem dager etter at Munch-maleriene kom til rette, og 10. oktober. Det var dagen etter at en NOKAS-vekter i Stavanger ble avslørt som informant om pengesentralen.

I følge opptakene skal 27-åringen blant annet ha fortalt at David Toska "bestilte" Munch-ranet for å få fokus bort fra NOKAS-etterforskningen.

Nøkkelmann i arresten

Og i motsetning til det David Toska har sagt om at alle NOKAS-millionene allerede er borte, har den nå avdøde politi-informanten fortalt at utbyttet fra Stavanger ligger bevart. Men det skal være vanskelig å få ut penger fordi mannen som kontrollerer tidenes største ransbytte, sitter bak lås og slå.

27-åringen har fortalt politiet at han selv hadde en større sum penger tilgode av David Toska. Munch-ranerne skal ikke ha fått oppgjør for jobben, bare et forskudd.

-To NOKAS-uskyldige

Mannen har også fortalt at Alf Henrik Christensen og Ikmet Kodzadziku er uskyldige i NOKAS-saken. 

NOKAS-utbyttet trygt bevart

Politiets hemmeligstemplede materiale  fra den 27 år gamle, nå avdøde Munch-raneren, dukket opp som tema i NOKAS-saken i Gulating lagmannsrett i går, skriver

Stavanger Aftenblad.

I åpen rett ble det ikke kjent hvem som er politiets informant - og at han er død. David Toskas forsvarer Øystein Storrvik motsatte seg at materialet blir lagt fram i retten.