REAGERER: I natt ble en vekter skutt i nærheten av Universitetet i Oslo, Blindern. Nå undersøker politiets bombegruppe en mistenkelig gjenstand universitetsområdet. Foto: LINE BRUSTAD
REAGERER: I natt ble en vekter skutt i nærheten av Universitetet i Oslo, Blindern. Nå undersøker politiets bombegruppe en mistenkelig gjenstand universitetsområdet. Foto: LINE BRUSTADVis mer

Nokas-vektere på Blindern: - Vi føler oss ikke trygge

Kollegaen skutt i natt. En annen ble angrepet med kniv før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har funnet en bombeliknende gjenstand på universitetsområdet på Blindern i Oslo. Natt til i dag ble en vekter skutt og skadd i det samme området, og politiet leter etter to menn.

- Vi føler oss ikke trygge. Tidligere har det vært knivstikking her, nå er en av våre skutt. Det er skremmende, sier en Nokas-vekter Dagbladet møter på Blindern.

De tre vekterne Dagbladet møter kjenner kollegaen som skutt, og ble kalt inn ekstra for å jobbe i dag.

- Nå venter vi på videre beskjed, sier de til Dagbladet.

Etter en alvorlig hendelse i fjor høst, begynte vektere å bruke sikkerhetsvest på universitetsområdet. 

Elektrosjokk og kniv
Det var under en nattinspeksjon i slutten av november i fjor at en Nokas-vekter ble satt ut av spill av minst to gjerningsmenn utstyrt med elektrosjokkpistol, kniv og tau.

Vekteren fikk våpenet satt mot nakken, men klarte å avverge knivstikking før han mistet bevisstheten.

- Etter det foretok vi en evaluering av risikoen på universitetsområdet. Dette vil nå bli gjort igjen, sier kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i Nokas til NTB.

Ifølge fagbladet Aktuell Sikkerhet ble vekteren i går kveld truffet av skudd flere steder på kroppen fra et våpen med kaliber 22 som også har truffet vekteren fra Nokas andre steder på kroppen. Han skal ikke være alvorlig skadd

Ønsker tips - Vi ønsker tips fra publikum om personer eller kjøretøy som er observert på Blindern natt til onsdag. Bombegruppa er nå på plass, og undersøker gjenstanden med en røntgenrobot. Situasjonen vil trolig være kartlagt i løpet av en halvtime eller time, sier operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo politidistrikt til Dagbladet. 

Vidar Pedersen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, sa følgende til Dagbladet om skyteepisoden i natt.

- Det var vekteren selv som meldte fra til oss klokka 02.43. Han fortalte at han hadde blitt skutt på av to personer i området ved Apalveien på Blindern. Vi har rykket ut med store styrker, og søker etter gjerningspersonene nå.

Vekteren ble behandlet på stedet av helsepersonell.

- Han er ikke alvorlig skadet. Han er blitt truffet i vesten, og muligens i armen. Det er trolig skutt med et finkalibret våpen, sier operasjonslederen.

Ber ansatte bli hjemme Han sier vekteren har beskrevet mannen som skjøt slik:

- Han skal være ca. 175 cm høy, med rød caps, svart jakke og grå sko. Han beskrives som hvit i huden, og snakket engelsk. Han har ikke gitt noen nærmere beskrivelse av den andre mannen, sier Pedersen.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe sier i en pressemelding at hun er glad for at vi så langt har fått opplyst at vekteren ikke er alvorlig skadet.

- Vi har innkalt beredskapsledelsen, og for øvrig avventer vi politiets etterforskning. Ansatte som skal på jobb i de avsperrede bygg; fysikk, kjemi og astrofysikk, bes om å ikke møte på jobb i dag, da byggene er avsperret.

Dagbladet har snakket med en beredskapsrådgiver ved Universitetet i Oslo.

- Dette er en spesiell dag. Jeg fikk beskjeden like etter skuddene i natt, sier Kenneth som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt.

BOMBEALARM: Politiet har sperret av flere bygninger på Universitetet i Oslo etter funn av mistenkelig gjenstand. Foto: BJØRN LANGSEM
BOMBEALARM: Politiet har sperret av flere bygninger på Universitetet i Oslo etter funn av mistenkelig gjenstand. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer