NOKAS-vekteren løslatt

Toskas innsidemann gikk fra varetektcella til vitneboksen - og rett ut i friheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Etter seks uker i varetektsfengsel kunne vekteren (26) forlate rettssalen som en fri mann. Etter å ha avgitt vitneforklaring for Gulating lagmannsrett, har ikke politiet lenger behov for å holde mannen bak lås og slå.

Vekteren, som er siktet for medvirkning til NOKAS-ranet, ble smuglet ut bakveien. Der ble han hentet av sin advokat, Anne Kroken.

26-åringen ga en begrenset forklaring for retten tirsdag. Derfor ble store deler av hans seks politiforklaringer lest opp for retten.

Tegnet på serviett

I avhørene forteller vekteren at han ga detaljert informasjon om tellesentralen i Stavanger sentrum. Som vekter for det tidligere sikkerhetsselskapet Falck, nå G4S, hadde han mange oppdrag hos Norsk kontantservice. Under flere møter med Toska fortalte 26-åringen om rutiner, pengeskap, traller, sluser for utlevering av penger og plassering av sikkerhetskameraer.

En av gangene han møtte Toska på restaurant, tegnet vekteren en skisse av tellesentralen på en serviett. Han beskrev vegger, trapper, heis og glassruter. Men glassvinduet ut mot bakgården kunne han ikke gi informasjon om. Dit slapp han ikke til på sine oppdrag.

- Ventet ikke gerilja

Vekteren sier i avhør at han ikke fikk fem øre for informasjonen han ga Toska. 26-åringen hevder at han trodde Toska skulle begå et innbrudd. «Jeg trodde i hvert fall ikke at han skulle storme inn med en hel gerilja» sier han.

UT I DET FRI: Vekteren i NOKAS-saken ble sluppet fri etter sin forklaring i retten i dag. Foto: Alf Ove Hansen
UT I DET FRI: Vekteren i NOKAS-saken ble sluppet fri etter sin forklaring i retten i dag. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Vekteren har mistet jobben sin i G4S. Han er siktet for medvirkning til grovt ran, og vil på et seinere tidspunkt bli tiltalt i saken. Hvorvidt han blir tiltalt etter medvirkningsparagrafen eller en mindre alvorlig straffebestemmelse, gjenstår å se.

NOKAS-vekteren løslatt