NOKAS-vitne sporløst borte

En mann (27) som er beskyldt for å ha truet nøkkelvitnet mot Metkel Betew skal møte i retten i dag. Men 27-åringen er sporløst borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Vi har ringt de telefonnummerne vi har, og vi har snakket med mora hans. Hun lurte på hva som har skjedd, for han pleier alltid å være mye hjemme. Nå er han borte, sa en politimann som vitnet i går.

Retten har allerede hørt mannens stemme: En samtale kronvitnet (56) tok opp med skjult mikrofon fire dager før han vitnet i retten, er blitt spilt i rettssalen. Der videreformidler 27-åringen trusler fra ikke navngitte personer, som vil at 56-åringen skal endre sin forklaring om Betew.

Truet datteren

Den 56-årige pølsemakeren fra Oslo hevder Betew tilsto ranet overfor ham. I retten fortalte vitnet at Betew så sendte 2,1 millioner av ransutbyttet til ham med kurér. 56-åringen er seinere dømt for å ha oppbevart disse pengene. Etter at hans forklaring til politiet ble kjent, skal 56-åringen ha fått stadig mer alvorlige trusler, alltid formidlet via mellommenn.

Ifølge kronvitnet truet de også hans datter. Han har nå vitnebeskyttelse. 27-åringen er mistenkt for forsøk på å true et vitne til å endre forklaring.

-  Farlig mann

En tredje person som var til stede da samtalen ble tapet, vitnet i går. 26-åringen, en venn av det forsvunne vitnet, mener truslene mot kronvitnet bare er tull:

-  Han er en litt sånn farlig mann. Han har sendt meg trusler på mobilen, sa 26-åringen.

På oppfordring fra Betews advokat leste han opp en sms sendt fra kronvitnets mobil: «Sender du flere drittmeldinger til A.A. (56-åringens datter, red.anm.) og kaller meg søppel så skal jeg få deg satt inn med en gang. Tro meg, jeg har gode kontakter, og tro meg, jeg gjør det. Så hold deg unna, din lille negertaper.»

-  Jeg ble redd og begynte å lure på om han hadde mulighet til å legge skylda for et eller annet på meg, sa 26-åringen. En annen melding dreide seg om gjeld som 27-åringen hadde til kronvitnet. SMS-en truer med at gjelda kan bli solgt til inndrivere om 27-åringen ikke betaler. På oppfordring fra Betews advokat leverte 26-åringen mobilen til politiet da han var ferdig i vitneboksen. Politiet vil sjekke trafikken mellom ham og kronvitnet.

EKSVENN: Metkel Betew er blitt naglet til ranet av sin tidligere venn, kronvitnet (56).