Foto: EPA / NTB SCANPIX
Foto: EPA / NTB SCANPIXVis mer

Nokia torpederes i aksjemarkedet

Nokia har lagt bak seg fem år med stygge kursfall. Dagens skrekkelige nyheter sender aksjen ned igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IT-giganten Nokia har lagt bak seg noen tøffe år. Bare i løpet av fjoråret opplevde selskapets aksjonærer et kursfall på hele 22 prosent. Det betyr at aksjen har falt fem år på rad.

Det var derfor knyttet seg stor spenning til hva som ville komme frem på dagens kvartalspresentasjon.

I første kvartal 2013 fikk Nokia et resultat pr. aksje på -0,07 euro, mot -0,25 euro pr. aksje for et år siden.

Analytikerstanden ventet et resultat på -0,11 euro pr. aksje.

Nokia omsatte i perioden for 5,85 milliarder euro, mot 7,36 milliarder euro året før. Her var det ventet en omsetning på 6,50 milliarder euro.

Les også: Har tjent 100 milliarder på å selge Galaxy-telefoner

Stuper i aksjemarkedet Nokia opplever dermed den laveste omsetningen på hele 13 år. Slikt blir ikke godt mottatt i aksjemarkedet, og aksjen stupte raskt 13 prosent.

I skrivende stund omsettes aksjen for 2,45 euro, ned 6,91 prosent. Det verdsetter selskapet til 73,3 milliarder kroner.

Siden desember 2007 har det stort sett gått én vei for Nokia, og verdien på selskapet har stupt 91,5 prosent.

Nokia sliter med knallhard konkurranse fra asiatiske produsenter som tilbyr telefoner som baserer seg på Googles Android.

Den elendige salgsutviklingen fører til at det begynner å haste for administrerende direktør Stephen Elop å rette opp den tidligere finske IT-stoltheten.

Les også: 10 opprørende spådommer for 2013

Apple, Samsung og Sony dominerer Nokia har vært fraværende på NetComs salgsoversikt i flere måneder. I mars gjorde derimot produsenten et comeback med toppmodellen Lumia 920.

- At Nokia og Microsoft Windows Phone 8 er tilbake på topp ti-oversikten vår er rett og slett gledelig. Det viser at norske forbrukere har mange gode mobiltelefoner å velge i når de kjøper nytt, sa Kristian Renaas, salgsdirektør i NetCom, i forbindelse med rangeringen av de mest solgte smarttelefonene i februar (via NetCom).

Listen domineres av Apple, Samsung og Sony. Nokias Lumina-modell inntok 10. plass.

Les også: Ti populære smarttelefoner

Gigantene sliter Nokia er ikke den eneste IT-kjempen som sliter i motvind. I 2012 satte Apple flere rekorder og aldri har et selskap hatt en høyere børsverdi. Nå er vi vitne til tidenes børskrasj.

Den 21. september 2012 var selskapet verdt formidable 668,5 milliarder dollar, tilsvarende 3.836 milliarder kroner. Så begynte kursraset.
Onsdag falt aksjen nye 5,5 prosent på meget høy omsetning, før den sluttet på 402,8 dollar. Dermed har aksjen falt 42,9 prosent fra toppen.

Basert på utvannet antall aksjer ved årsskiftet var selskapet på onsdagens sluttkurs verdt 382 milliarder dollar, noe som betyr at 286,6 milliarder dollar har forduftet for aksjonærene.