Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nøkkelen til full tenning

Mennesker, som mange dyrearter, har en sterk preferanse for individer som har en høyre og venstre side som stemmer overens. Den amerikanske skuespilleren Denzel Washingtons ansikt er nesten helt symmetrisk, det samme gjelder for vår egen Siri M. Kalvig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vår oppfatningen av hva som er vakkert, varierer i noe grad fra en verdensdel til en annen. Noen ekstra kilo signaliserer høy status i fattige samfunn, fedme er tegn på at du i noen grad har mislyktes i den rikere del av verden.

Men høyt hevet over lokale preferanser finnes det fellesnevnere. Derfor vil symmetriske Siri ansees som vakker verden over. Det finnes et globalt skjønnhetsideal.

Greske menn

Engelske forskere spurte kvinner fra Kina og India om hva de synes om greske menn. Svaret var samstemt, de var klassiske, symmetriske og tagbare.

Og da forskere ved University of Louisville i USA viste et utvalg ansikter til hvite, asiater og latinamerikanere fra 13 land, spilte deres etniske bakgrunn nesten ingen rolle for deres preferanser. De hadde en felles forståelse av hva som var «pent».

Steinalderen

Vår lidenskap for skjønnhet er ofte mer passende for steinalderen enn vårt moderne teknologisamfunn. Vi går etter den sterkeste, den som overlever. For det vi finner besnærende hos det annet kjønn, er kvaliteter som symboliserer helse, fruktbarhet og motstandskraft mot sykdommer - men disse ytre egenskapene sier ikke noe om vår moralske standard.

Ekstremt vakre

Det er vanskelig å forestille seg at mennesker med symmetriske albuer skal være mer attraktive enn andre.

Men forskere hevder at symmetrien er en indikasjon på et helt sett av fysiske egenskaper. Symmetriske menn er større, mer muskuløse, mer atletiske og har en mer dominerende personlighet enn sine artsfrender.

Dagbøker som ble ført over en to måneders periode av 100 studenter, viste at de minst symmetriske hadde flere plager. Alt fra søvnproblemer til sjalusi og sjenerthet.

Selv om vi generelt sett liker normale trekk hos det annet kjønn, så er det menneskene med eksepsjonelle trekk, de asymmetriske som vi synes er ekstremt vakre ...

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media