Tre brødre drept:

Nøkkelsvar kan ligge i Tyskland

Ulykkesbil i Hallingdal hadde fartsskriver.

KJØRTE GJENNOM AUTOVERNET: Lastebilen er trukket opp fra skråningen på riksvei 7 mandag 23. august etter kollisjonen med personbilen, der tre brødre omkom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KJØRTE GJENNOM AUTOVERNET: Lastebilen er trukket opp fra skråningen på riksvei 7 mandag 23. august etter kollisjonen med personbilen, der tre brødre omkom. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Tross en 11 timer lang rekonstruksjon tirsdag der trafikktragedien skjedde, venter fortsatt politi og berørte på et viktig svar fra et teknisk laboratorium i Tyskland.

Hvor fort kjørte den andre ulykkesbilen da tre brødre - 17, 18 og 20 år gamle - mistet livet i en frontkollisjon på riksvei 7 i Gulsvik i Hallingdal om kvelden mandag 23. august?

«Den andre» bilen, en yrkesbil og trekkvogn for containertransport, hadde en fartsskriver montert. Sjåføren er siktet for uaktsomt drap og uaktsom kjøring.

Sjåførens forsvarer, advokat Christian Arnkværn, forklarer om fartsskriveren:

- Med moderne fartsskrivere, kan fart i forhold til tidspunkt leses av direkte. I denne bilen var det montert en fartsskiver av gammel generasjon. Slike instrumenter kan ikke lenger analyseres her i landet, og de såkalte skivene i skriveren er sendt til et laboratorium i Tyskland, sier Arnkværn til Dagbladet.

- Snart

Etterforskningsleder Kari Møllerplass ved Midtre Hallingdal lensmannskontor i Sør-Øst politidistrikt sier at politiet venter på analysen av fartsskriveren «snart».

Inntil rapporten fra rekonstruksjonen med mange tekniske prøver er klar, blir siktelsen mot yrkessjåføren stående urørt.

Det er 80 kilometers fartsgrense på den rette strekningen der dødsulykken skjedde.

De tre brødrene kom sørfra med en nyinnkjøpt bruktbil.

- Hvem av brødrene kjørte bilen?

- Det kan ingen si med sikkerhet. Vi kommer heller ikke si noe om antatt fart på ulykkesbilene før analysene fra laboratoriet og rapporten fra tirsdagens rekonstruksjon er klar, sier Møllerplass til Dagbladet.

- Hvor i var de to bilene på veien da de kolliderte?

- På det spørsmålet avventer vi også rapporten om de tekniske undersøkelsene.

Preger familien, ønsker svar

Politiets etterforskningsleder opplyser at to vitner i tillegg til den siktede sjåføren ble avhørt i forbindelse med rekonstruksjonen.

Advokatfullmektig Faizan Gulfaraz i Advokatfirmaet Shah på Strømmen er bistandsadvokat for familien til de tre brødrene, som kom fra Syria i 2015.

DØDSULYKKE: Tre personer mistet livet i en trafikkulykke i Flå, sent mandag kveld 23. august 2021. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

Han deltok på torsdagens rekonstruksjon av tragedien.

- Dette er en hendelse som preger familien, de ønsker et svar på hva som skjedde, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

I likhet med etterforskerne og øvrige berørte, vet ikke han eller de etterlatte hvem av brødrene som var sjåfør.

- Men vi antar at det var han eldste. Det var han som hadde førerkort, sier advokatfullmektig Gulfaraz.

- Hvor fort kjørte bilen med brødrene og hvor veien var de to bilene under kollisjonen?

- Når det gjelder fart, vil vi vente på rapporten. Og det er motstridende forklaringer om hvor bilene var, sier Gulfaraz.

Ble forbikjørt

Han forteller at de to vitnene som ble avhørt, begge kjørte biler tett ved og i samme retning som yrkesbilen. En av bilene ble forbikjørt av yrkestransporten rett før ulykken.

Den siktede sjåførens forsvarer siterer sin egen klient på at var tilbake i egen kjørebane etter forbikjøring da ulykken skjedde.

Etterforskningslederen opplyser at politiet har fått et kameraopptak fra en bil som kom like etter ulykken.

- FAMILIEN ER PREGET: Bistandsadvokat Faizan Gulfaraz. Foto: Privat.
- FAMILIEN ER PREGET: Bistandsadvokat Faizan Gulfaraz. Foto: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer