Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksrettshøringa:

Nøkkelvitne i strupen på Trump

Riksrettshøringene fortsetter. EU-ambassadør Gordon Sondland, som beskrives som en sentral mann i saken, vitner onsdag.

SE TV NÅ: Riksrettshøringen mot Donald Trump fortsetter. Video: APVis mer Vis mer

Utspørringen av Gordon Sondland fortsetter klokka 20.00.

For nøyaktig ei uke siden åpnet demokratene dørene til riksrettsprosessen mot Donald Trump i Kongressen.

Høringene, som finner sted i etterretningskomiteen i Representantenes hus, fortsetter fra klokka 15 norsk tid.

I dag vitner USAs ambassadør til EU, Gordon Sondland. Sondlands 19 sider lange åpningsuttalelse lakk ut kort tid før han Sondland inntok vitneboksen. I uttalelsen går Sondland - som har vært regnet som en en av Trumps støttespillere - direkte ut mot Trumps versjon om hva som har skjedd i Ukraina-saken.

En rekke vitner har før høringen stilt spørsmål ved hva Sondland har sagt om saken tidligere. Nå er Sondlands plan å legge skylda på alle andre enn seg selv, ifølge NBC News, som er de som lekket Sondlands planlagte manus.

Der sier han tidlig at han sammen med Rick Perry og ambassadør Kurt Volker jobbet med Rudy Giuliani om Ukraina-relaterte saker på direkte ordre fra presidenten.

- Minister Perry, ambassadør Volker og jeg jobbet med Rudy Giuliani i Ukraina-saken etter ønske fra USAs president. Vi ønsket ikke å jobbe med Giuliani. For å si det enkelt, gjorde vi det vi ble bedt om, sier Sondland.

- Vi skjønte alle at om vi nektet å jobbe med Mr. Giuliani, ville vi miste en viktig mulighet når det gjaldt å bygge forholdet mellom USA og Ukraina. Så vi fulgte presidentens ordre.

HØRING: Sondland avlegger ed før høringen. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB Scanpix
HØRING: Sondland avlegger ed før høringen. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Alle var informert

Sondland sier også at personer helt til topps i Det hvite hus og i Utenriksdepartementet var involvert i det som skjedde.

- De visste hva vi gjorde og hvordan. Alle var informert. Det var ingen hemmelighet, sier Sondland i den lekkede uttalelsen.

Det 19 sider lange dokumentet som ble lekket ut er hva USAs EU-ambassadør nå så godt som leser opp fra start til slutt. Her kommer det fram at Sondland mener han ikke har gjort noe galt, bare handlet i god tro.

Sondland legger gjentatte ganger skylda på Trump, som skal ha pålagt ham, Kurt Volker og energiminister Rick Perry om å jobbe med Giuliani når det gjelder Ukraina. Dette til tross for at alle synes dette var en dårlig ide.

- Vi fulgte presidentens ordre, sier Sondland.

Rudy Giuliani, altså Trumps personlige advokat, uttrykte forespørslene direkte til ukrainerne, sier Sondland, som videre hevder at «alle» forstod at dette reflekterte presidentens ønsker og krav.

Ambassadøren hevder i uttalelsen at det var et klart krav om en motytelse, det som kalles «quid pro quo», noe Trump hele veien har benektet.

Uttalelsen inneholder tekstmeldinger og e-post som ikke har vært offentlige tidligere. De viser en rekke detaljer som tidligere ikke har vært kjent, ifølge NBC News. Disse viser blant annet at utenriksminister Mike Pompeo var informert og involvert.

«Jeg husker ikke»

STOR INTERESSE: Det er et stort medieoppbud på høringen. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP / NTB Scanpix
STOR INTERESSE: Det er et stort medieoppbud på høringen. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sondland har tidligere gitt inntrykk for å huske svært lite om sin medvirkning til kontakten mellom Trump og den ukrainske presidenten.

Under en tidligere utspørring som foregikk bak lukkede dører, gjentok Sondland over 100 ganger at «jeg husker ikke» når han ble presset på sin rolle i saken.

Bevisene som er samlet fram til nå peker til Sondland som vitnet, som mer enn noen andre kan knytte president Trump direkte til innsatsen for å overbevise Ukraina til å sette i gang etterforskning som kunne være en politisk fordel for ham, skriver Washington Post.

Det er forventet at hotellmilliardæren, som ble EU-ambassadør som takk for betydelige bidrag til Trumps valgkamp, vil bli konfrontert med vitneforklaringer som kan rokke ved hans egne.

Samtale vekker oppsikt

AMBASSADØR: President Donald Trump avbildet sammen med EU-ambassadør Gordon Sondland i Belgia. Foto: Ap / Pablo Martinez Monsivais / NTB Scanpix
AMBASSADØR: President Donald Trump avbildet sammen med EU-ambassadør Gordon Sondland i Belgia. Foto: Ap / Pablo Martinez Monsivais / NTB Scanpix Vis mer

Hele saken startet som kjent med den meget omtalte samtalen mellom Trump og Ukrainas nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj 25. juli i år. I samtalen skal Trump ha presset på for å få Zelenskyj til å starte korrupsjonsetterforskning mot hans politiske motstander Joe Bidens sønn, Hunter, som har sittet i styret til et ukrainsk gasselskap.

Tirsdag vitnet Alexander Vindman, Ukraina-ekspert i Det nasjonale sikkerhetsrådet. Vindman fortalte at USAs ambassadør til EU, altså Gordon Sondland, fortalte til USAs tidligere nasjonale sikkerhetsminister, John Bolton, at for at Zelenskyj skulle få møte Trump i Det hvite hus, måtte Ukraina åpne etterforskning.

Vindman er ikke den eneste som har overhørt diskusjon om denne etterforskningen. En samtale mellom Gordon Sondland og Donald Trump vekker også oppsikt. Samtalen fant sted 26. juli, altså dagen etter samtalen mellom Trump og den ukrainske presidenten.

Sondland befant seg i Kiev sammen med politisk rådgiver ved den amerikanske ambassaden i Kiev, David Holmes, som overhørte samtalen.

I sitt vitnemål, som gikk for lukkede dører, forklarte Holmes at han fant samtalen så oppsiktsvekkende at han husker den ekstremt godt.

- Så hørte jeg president Trump spørre, sitat: «Så, kommer han til å sette i gang etterforskingen?». Ambassadør Sondland svarte at «han kommer til å gjøre det», forklarte Holmes, og la til at Sondland sa til Trump at Zelenskyj «vil gjøre alt du ber ham om».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media