Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nøkkelvitne mot Trump anklages

EU-ambassadør Gordon Sondland er Demokratenes nøkkelvitne i riksrettsprosessen mot Donald Trump. Onsdag ble han anklaget for tre seksuelle overgrep.

Anklages: Gordon Sondland anklages for tre seksuelle overgrep mot kvinner. Sondland benekter anklagene. Foto: Olivier Douliery / AFP / NTB Scanpix
Anklages: Gordon Sondland anklages for tre seksuelle overgrep mot kvinner. Sondland benekter anklagene. Foto: Olivier Douliery / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Onsdag ble nøkkelvitnet i riksrettsprosessen mot Donald Trump, EU-ambassadør Gordon Sondland, anklaget for seksuelle overgrep mot tre kvinner. Sondland benekter anklagene.

Anklagene

Anklagene ble publisert av ProPublica onsdag. Der forteller en potensiell forretningspartner at etter at hun hadde avvist Sondlands tilnærmelser, tok han henne med på et hotellrom, tok tak i ansiktet hennes og forsøkte å kysse henne.

En annen kvinne forteller at Sondland blottet seg for henne i forbindelse med en sammenkomst knyttet til forretninger.

En tredje kvinne, som er 27 år yngre enn Sondland, forteller at hun møtte ham for å diskutere jobbmuligheter da han presset seg mot henne og kysset henne. Kvinnen sier at hun måtte skyve ham unna.

Den første kvinnen forteller at Sondland svarte med å investere i firmaet hennes etter hendelsen, mens den tredje kvinnen forteller at Sondland sluttet å støtte karrieren hennes etter hendelsen.

Alle kvinnene står fram med fullt navn.

MED HUSKELAPP: Donald Trump hadde et enkelt manus da han møtte pressen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Benekter anklagene

I en uttalelse benekter Sondland anklagene.

- Disse falske anklagene om ufrivillig berøring og kyssing er funnet opp, og koordinert av politiske grunner, tror jeg. Anklagene underbygges ikke med fakta, og jeg benekter dem kategorisk.

Sondlands advokat Jim McDermott spekulerer på om anklagene kan knyttes til at kvinnene har fått avslått sine forespørsler til Sondland.

- Det er verdt å notere seg at alle disse kvinnene har til felles at de kontaktet ambassadør Sondland som følge av et ønske om personlig og økonomisk vinning: En investering, en jobb og et forsikringsarbeid. Og Sondland avslo alle disse tilbudene, sier advokaten.

Han mener også at publiseringstidspunktet kan anses som et forsøk på å påvirke et vitne, men ProPublica uttaler at de begynte å jobbe med artikkelen allerede i januar.

KAN KNUSE TRUMP: Adam Schiff har fått den mest prominente rollen i riksrettsprosessen mot Donald Trump. Foto: AP /Joshua Roberts REUTERS / NTB scanpix - Video: CNN - Klipp: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Nøkkelvitne

Riksrettshøringene nådde et foreløpig klimaks da Gordon Sondland forklarte seg til Kongressen.

Det store spørsmålet er hvorvidt president Trump holdt tilbake militærhjelp i et forsøk på å presse Ukrainas president til å åpne en etterforskning som kunne skade Trumps politiske rival, Joe Biden.

Sondland er av den oppfatning at han gjorde nettopp dette, og at Trump-administrasjonen visste hva de gjorde.

- De visste hva vi gjorde og hvorfor. Alle var innforstått med opplegget, sa ambassadøren.

Trump nekter

Sondland er det eneste vitnet som knytter disse tingene sammen. I utgangspunktet gjorde han ikke det, men endret sin vitneforklaring i forkant av høringen.

Donald Trump har hele tiden nektet for å ha forsøkt å presse Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj. Trump har også nektet for at USA holdt igjen militærhjelp som et pressmiddel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media