Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nøkkelvitne skutt og drept

Joshua Brown var et nøkkelvitne i rettssaken mot politikvinnen Amber Guyger, som ble dømt for å ha skutt og drept en nabo. Fredag ble han selv skutt og drept.

GRÅTENDE: Politikvinnen Amber Guyger (31) hevdet hun tok feil av leilighetene da hun skjøt og drepte naboen. Nå er hun dømt for drap. Video: CNN. Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Denne uka forklarte Amber Guyger gråtende i retten i Dallas i Texas om hvordan hun gikk inn i feil leilighet da hun kom fra jobben 6. september i fjor.

Hun skal ha trodd hun gikk inn i sin egen leilighet, og skal derfor ha skutt og drept Botham Jean fordi hun trodde han var en inntrenger. I realiteten befant hun seg i leiligheten til Jean, som satt fredelig i sin egen sofa da hun kom inn og skjøt ham.

Denne uka ble hun dømt til ti års fengsel for drapet.

Lørdag døde Joshua Brown (28), som var en nabo og et nøkkelvitne i saken, fordi han selv ble skutt like ved det samme bygget fredag kveld, melder Dallas Morning News.

I RETTEN: Joshua Brown vitner i rettssaken mot Amber Guyger 24. september i år. Fredag ble han selv skutt. Han døde av skadene lørdag. Foto: Tom Fox/The Dallas Morning News via AP, Pool
I RETTEN: Joshua Brown vitner i rettssaken mot Amber Guyger 24. september i år. Fredag ble han selv skutt. Han døde av skadene lørdag. Foto: Tom Fox/The Dallas Morning News via AP, Pool Vis mer

Brown bodde tvers over gangen for Jean og fortalte i retten om den skjebnesvangre kvelden i fjor.

- Modig

- Han stilte modig opp for å vitne når andre ikke ville. Dersom vi hadde flere mennesker som ham, ville verden være et bedre sted, sier aktor i Dallas County, Jason Hermus, til avisa etter at dødsfallet ble kjent.

Fredag ble Brown funnet liggende på bakken etter å ha blitt skutt flere ganger. Han ble brakt til Parkland Memorial Hospital, hvor han døde av skadene.

Vitner har fortalt til politiet at de hørte flere skudd og så en sølvfarget sedan forsvinne fort fra parkeringsplassen utenfor bygget der også Jean ble drept.

Politiet har ikke offentliggjort noen beskrivelse av mulige mistenkte i saken.

I retten fortalte Brown om hvordan han hørte «to mennesker som overrasket hverandre» inne i leiligheten til Jean. Han fortalte også at han ikke kunne høre hva de sa, og at de snakket i munnen på hverandre. Så hørte han to skudd.

Guyger ble tirsdag funnet skyldig i drapet. Onsdag ble hun dømt til ti års fengsel.

Sang gospel

Brown fortalte også at han hadde møtt Jean for første gang og hatt en kort samtale samme dag som han ble drept. Gråtende i vitneboksen fortalte han hvordan han før dette også hørte naboens stemme gjennom døra.

- Jeg hørte ham synge gospelmusikk og Drake, sa Brown.

Saken har vakt stor oppsikt i USA, på grunn av de spesielle omstendighetene, men også fordi det føyer seg inn i rekka av episoder der hvite politifolk skyter svarte menn.

Mange reagerer derfor på straffen, som ble relativt mild, sett at kvinnen kunne fått inntil 99 år i fengsel.

Lee Merritt, en advokat som representerer Jean-familien, reagerer sterkt.

- Jeg snakket nettopp med mora til Joshua Brown. Hun er knust. Det er vi alle. Joshua Brown var et nøkkelvitne i drapet på Botham Jean, som hjalp til med å få Amber Guyger dømt. Vi trenger svar, skriver han på Twitter.

Han mener også Browns skjebne understreker hvordan det er å leve som afroamerikaner i USA.

- Brown levde i en konstant frykt for at han kunne bli det neste offeret for våpenvold. Brown fortjener den samme rettferdigheten som han forsøkte å bidra til for Jean-familien, skriver Merritt.

RØRENDE: Brandt Jean ga Amber Guyger, kvinnen som drepte broren hans, en god klem etter at hun fikk en fengselsdom på ti år. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling