Nøkler til tusenvis bygårder på avveie

Kriminelle jakter på nøkler til flere titalls tusen ytterdører og postkasser i Norge, etter at nøklene ikke er levert inn fra reklamebudene som var ansatt i Postens datterselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hundre nøkkelknipper med såkalte universalnøkler, eller systemnøkler, skal ikke være innlevert til Posten fra reklamebud etter en bitter arbeidskonflikt med de ansatte i Postens datterselskap, ForbrukerKontakt.

Kriminelle hevder de har fått tilgang til nøkkelknipper som skal stamme fra reklamebud, og at de allerede har brukt dem for å komme seg inn i bygårder.

Flere tusen ytterdører

Andre kriminelle hevder de ikke har fått tak i nøkler, men at enkelte miljøer bruker ressurser på å spore opp personer som kan sitte med nøkler til flere tusen bygårder i tre av landets største byer.

Det var stor uro i datterselskapet etter at Posten i sommer besluttet å legge ned selskapet som distribuerer reklame.

I ForbrukerKontakt var det rundt 130 årsverk. Over 2000 bud var tilknyttet firmaet. Budene, som leverte uadressert post, hadde nøkkelknipper for å komme seg inn i bygårder.

Rundt ti prosent av de over 1000 nøkkelknippene skal fortsatt ikke være kommet inn. Nøklene som ikke er samlet inn, gir adgang til flere hundre tusen ytterdører og postkasser i Oslo, Trondheim og Bergen.

Nøklene var et viktig arbeidsredskap for budene. Hvert nøkkelknippe har to nøkler, en nøkkel til ytterdøra og en til postkassenes hovedlås. Ett nøkkelknippe gir for eksempel adgang til vel 18000 leiligheters hovedinngangsdør og postkasser i bydelen Holmlia i Oslo.

Samboerparet William Landsend og Merete Kjelsvik bor sentralt i Oslo. De er bekymret: - Vi trodde ikke det var mulig å bruke bare én nøkkel for å komme inn i så mange bygårder, men trodde man hadde én nøkkel for hver gård.

Budene ble oppsagt

Hovedtillitsvalgt Hans Pettersen i ForbrukerKontakt er sparsommelig med kommentarer, men sier dette når han blir konfrontert med Dagbladets opplysninger om nøklene som det er vanskelig å få kontroll på:

- Jeg kan bekrefte at det finnes mange nøkkelknipper som ikke er levert inn.

- Hvorfor er ikke alle nøklene levert inn?

- Vi prøvde å gå inn i en dialog med Posten for å få inn alle nøklene. Vi har kommet med forslag om hvordan det burde gjøres: Man burde hentet inn nøklene før budene og lederne fikk slengt en oppsigelse midt i ansiktet. De har valgt å ikke samarbeide med de ansatte, noe som har ført til at budene blant annet ikke vet hvem de skal henvende seg til, svarer Pettersen.

- Kan noen av budene ha solgt nøkler?

- Nei, det tror jeg ikke. Men nøkler kan være mistet. Posten har i alle fall ikke skiftet låser, fortsetter han.

På jakt etter nøkler

De kriminelle, spesielt de som har spesialisert seg på vinningskriminalitet, er kontinuerlig på jakt etter nøkler som de kan bruke for å komme seg inn i bygårder og leiligheter.

Spesielt er de interessert i universalnøkler. Det spesielle med Postens nøkler er at én nøkkel kan brukes til flere tusen ytterdører og postkasser.

Politikilder sier det er en kjent sak at kriminelle prøver nye måter å skaffe seg adgang til bygårder på, men mener at det er vanskelig å si om Postens universalnøkler er tilgjengelige i kriminelle miljøer.

UNIVERSALNØKLER: Med en universalnøkkel fra Posten kan man låse seg inn i flere tusen bygårder. - Vi trodde ikke det var mulig å bruke bare én nøkkel for å komme seg inn i så mange bygårder. Vi trodde man måtte bruke én nøkkel til hver bygård, sier paret William Landsend og Merete Gjelsvik som bor i Oslo sentrum.