- Nokså sikre på at det er en bombe

Trolig fosforbombe fra andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bombeeksperter i Lillestrøm mener det er en bombe som er funnet i en hage i Lillestrøm. Det opplyser brannvesenet til NTB.

Brannsjef Bjørn Bakkehaug i Nedre Romerike brannvesen bekrefter overfor NTB at ekspertene mener det er en bombe.

- Politiets bombeeksperter er nokså sikre på at det er en bombe. De diskuterer nå med Forsvarets bombeeksperter hva som skal gjøres, forteller brannsjefen til NTB ved 22.45-tiden

Et boligområde i Lillestrøm ble i kveld evakuert etter at det som kan være en fosforbombe fra andre verdenskrig er oppdaget, melder VG Nett.

Ifølge NTB er 30 husstander evakuert. 40 av de evakuerte oppholder seg i Skedsmohallen, mens andre er innlosjert hos venner og familie. Det totale antallet evakuerte er noe uklart, siden flere er på ferie.

Bomben ble funnet i fyllmasse som hadde blitt fraktet til en privatbolig ved Åråsen.

Har du tips eller bilder i forbindelse med denne saken? Send SMS/MMS til 2400 eller e-post til 2400@dagbladet.no

- Fikk fosforvæske på fingrene

- Nokså sikre på at det er en bombe

- Det er snakk om en 30-40 centimeter lang gjenstand, og det skal komme røyk fra den. Når slike funn gjøres er det jo gjerne snakk om bomber fra andre verdenskrig, og da kan det dreie seg om en fosforbombe, sier operasjonsleder i Romerike politidistrikt til VG Nett.

Politiet skal ha sperret av et område på omtrent 70 meters radius rundt funnstedet.

Bjørn Pettersen fant sylinderen på rundt 40 centimeter da han jobbet med utplanering av hagen sin sammen med naboen.

- Vi hadde fått noe fyllmasse fra et område noen hundre meter bortenfor her. Etter at den ble tømt fra lasteplanet, fant vi en sylinder. Da naboen bar den for å legge den bak garasjen, fikk han en hvit fosforvæske på fingrene, som det røk av. Han fikk heldigvis vasket seg med en gang, sier Bjørn Pettersen til NTB.

Slike bomber er ikke noe uvanlig i området, forteller en av de evaukerte i Skedsmohallen, Harry Lund, til Dagbladet.no.

- Der er mange slike bomber som har blitt funnet i området tidligere. Jeg synes de blåser opp denne situasjonen alt for mye, sier han.

Har sendt ekspert

Flere av de evakuerte forteller at situasjonen er lite oversiktlig på stedet.

AVSTENGT: Et område med en radius på 150 meter rundt stedet på Kjeller der det er funnet en mulig bombe, er avstengt, MMS-foto: Dagbladet.no-tipser
AVSTENGT: Et område med en radius på 150 meter rundt stedet på Kjeller der det er funnet en mulig bombe, er avstengt, MMS-foto: Dagbladet.no-tipser Vis mer

- Vi fikk først beskjed om å evakuere, så fikk vi beskjed om at vi kunne bli, og så ble vi til slutt evakuert, sier Nina Melby, som fikk vite om situasjonen da hun kom hjem i ni-tida.

Politiet i Oslo bekrefter at de bistår med bombespesialister. Det gjør også Forsvaret, som håndterer denne typen bomber fra andre verdenskrig jevnlig.

Torsdag kveld er et lag på tre eksplosiveksperter på vei til Lillestrøm. De ventes å ankomme rett før midnatt, ifølge NTB.

- Vi har sendt en ekspert bort til stedet, men vet ikke hva som er blitt bestemt der. Første prioritet vil vel være å vurdere om den kan fjernes fra stedet, sier brigader Tor Eystein Sæther til Dagbladet.no.

Vegvesenet opplyser til NTB at riksvei 22, som går forbi funnstedet, er stengt. Omkjøring går via Lillestrøm sentrum.