Nøktern, men blakk

BODØ/OSLO (Dagbladet): - Månedsbudsjettet holder aldri, men vi lider inngen fysisk nød, verken Vetle eller jeg, smiler Sunniva Paulsen over morgenstellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vetle (4) skal snart i barnehagen. Sunniva til sitt. Til tross for at Sunniva Paulsen (24) og sønnen Vetle lever ytterst nøkternt, har de bare 96 kroner å rutte med hvis noe uforutsett skulle skje. En snau hundrelapp hver måned til fornyelse av klær og sko, til reiser, til kjøp av leker, aviser, plater, kinobilletter eller annen helgehygge.

- Før betalte jeg alle regningene punktlig. Da manglet vi alltid penger til mat i slutten måneden. Nå prioriterer jeg beinhardt, ber om utsettelse og lever litt på forskudd. Men Vetle vokser fort og trenger nye klær. Marginene er så små at da regnbuksa hans sprakk i barnehagen, sprakk også novemberbudsjettet vårt.

Møtte veggen

Sunniva Paulsen har vært alene om ansvaret for sønnen siden han kom til verden våren 1997. De siste to årene har hun ledet Aleneforeldreforeningens politiske utvalg. Sunniva poengterer viktigheten av at enslige forsørgere ikke framstår som sytete.

Positiv

- Det går an å ha en positiv livsinnstilling og samtidig kjempe for et mer rettferdig samfunn der unger får likere muligheter til en trygg oppvekst, mener Sunniva.

I fjor tok hun gymnaset på ett år. I år gjennomfører hun kulturstudier på høgskolen i Bodø. Men for tre måneder siden, gikk batteriene hennes tomme.

- Jeg skulle klare alt, men kombinasjonen tillitsvalgt, student og småbarnsmor ble for mye. Utbrenthet, kalte legen det. Nå har jeg fått beskjed om å ta det rolig for å unngå at jeg møter veggen igjen, sier hun.

GIR ALT: - Mange aleneforsørgere har det tøft, men det er viktig at vi ikke framstilles som sytete, sier Sunniva Paulsen (24), som gjør alt hun makter for at sønnen Vetle (4) skal få et godt liv.