Nølende farvel til våpnene

BELFAST (Dagbladet): - Dette er bare første akt. Vi vil fortsette kampen for rettferdighet, frihet og en varig fred, sier Gerry Adams. Men lederen for Sinn Fein vil ikke oppnå noen varig fred før partiets væpnede fløy, IRA, har sagt endelig farvel til våpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overbevisende ja i Nord-Irland

Sammen med et kobbel røffe livvakter, og med to namibiske diplomater på slep, kom Adams ut av stemmelokalet i Andersonstown utenfor Belfast klokka 11 i går formiddag.

Han hadde nettopp stemt ja til en fredsavtale som bestemmer at våpnene til de åtte paramilitære organisasjonene i Nord-Irland skal overgis innen to år.

Trussel mot freden

Våpenarsenalene til de sekteriske gruppene på begge sider av konflikten utgjør en voldsom trussel mot arbeidet for å bygge opp den nye nordirske forsamlingen som skal velges 25. juni.

Ingen partier kan ta del i forsamlingen uten at de paramilitære gruppene de assosieres med har lagt ned våpnene i samarbeid med en uavhengig våpenkommisjon.

Til nå har IRA bare lagt vekk våpnene sine i egne lagre. IRA krever at også den britiske hæren og politistyrken RUC skal avvæpnes, men dette kravet vil britene aldri komme til å gå med på.

Selv i går rullet felles patruljer fra RUC og den britiske hæren gjennom de fredfylte gatene i Belfast i panservogner. Med redde ansikter og fingeren på avtrekkeren gikk britiske soldater som knapt har passert tenårene fra gatehjørne til gatehjørne.

Reformert politi

Til nå har RUC - Royal Ulster Constabulary - vært totalt dominert av protestantiske politifolk. Anklagene om overgrep mot katolikkene har vært mange og for en stor del velbegrunnede.

Fredsavtalen legger opp til en grunnleggende reform av politistyrkens sammensetning og oppgaver. Det vil bli en møysommelig og smertefull prosess å skape balanse i det skandaliserte politikorpset.

RUCs avdelinger holder fremdeles til i rene festninger, bak høye murer og piggtråd. Men alle vi snakker med opplever spenningen i Belfast som mye lavere enn for få år siden. Det hersker ingen krigstilstand.

Utenfor stemmelokalet til Gerry Adams demonsterte en liten gruppe av tilhengerne hans for frigivelsen av politiske fanger. Også denne prosessen vil bidra til å holde liv i motsetningene mellom nasjonalister og unionister i lang tid framover.

I en souvenirbutikk i den beinharde protestantgata Shankill Road gikk handelen med effekter fra terroristorganisasjonene Ulster Volunteer Force (UVF) og Red Hand Commando godt i går.

Etter påtrykk fra innehaveren kjøpte jeg en svart UVF-lue med geværsymboler på, en grotesk rekvisitt som ville ha kostet liv eller helse et par kvartaler unna.

Trommemarsjer og hissende fløyter lød fra butikkens stereoanlegg, men både innehaveren og kameraten hans var i godt lune.

I går ettermiddag stemte begge ja til fredsavtalen. Og de skulle tvinge alle naboene sine til å gjøre det samme.