Nøler med grovis-boka

TRONDHEIM (Dagbladet): Først i slutten av uka vil Det Norske Samlaget avgjøre hva som skjer med humorboka «Kryddergutane», av forfatterparet Kjell Arve Husby og Vebjørn Rodal. Den ferdigtrykte boka er nå snart en måned forsinket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forlaget har reklamert med at boka inneholder en del «på kanten-historier som egentlig ikke egner seg på trykk». Da boka lå klar for utgivelse, brøt de to forfatterne samarbeidet på idrettsbanen, med bakgrunn i anklagene mot Kjell Arve Husby. Suksesstreneren etterforskes av politiet og er anmeldt av en kvinnelig idrettsutøver for voldtektsforsøk. Begge forfatterne ønsker fortsatt at boka skal utgis, men forlaget er blitt i tvil om hva som er det rette tidspunktet. Kjell Arve Husbys advokat, Morten Kjensli, sier at hans klient ikke har noe ønske om å forsinke bokutgivelsen.

I tvil

- Vi har vedtatt å vente ei uke med avgjørelsen, sier forlagssjef Audun Heskestad i Det Norske Samlaget til Dagbladet. Forlagssjefen, som framhever at han leder et seriøst kulturforlag, mener det er riktig å gi ut boka, selv om Kjell Arve Husby er anmeldt til politiet, mistenkt for sexovergrep. - Saken er ganske klar. Jeg for min del er ikke særlig i tvil om at boka kommer ut. Det er tidspunktet som ikke er avgjort. Det er opp til forlaget å bestemme hva som er det rette tidspunktet, sier forlagssjefen. Da lista over Det Norske Samlagets utgivelser ble lagt fram, ble vitseboka omtalt som «historier fra idrettsmiljøet av varierende grovhetsgrad». I vaskeseddelen for boka, som er lagt ut på forlagets Internett-sider, heter det at «herrene Rodal og Husby er kjent langt utenfor idrettsmiljøet som glade gutter med friske replikkar (..) Til slutt i boka kjem eit utval på-kanten-historier som eigentleg ikkje passar på trykk, og som derfor står med lita skrift, opp-ned.»

- Dårlig timing

Det Norske Samlaget har tidligere hatt stor kommersiell suksess med liknende humorbøker av kjente skrønemakere. Husby og Rodals vitsebok kan selvsagt vise seg å være ei gullgruve. Edmund Asbøll, som er advokat for friidrettsjentene som anmeldte Kjell Arve Husby, synes det er ekstremt dårlig timing, dersom ei slik bok kommer ut nå. - Hvis Husby gir ut en bok med seksuelle morsomheter, er jeg sikker på at jentene synes det er usmakelig og støtende, sa advokat Edmund Asbøll til Dagbladet i forrige uke.