PRISBERØMT: Noma er regnet som verdens beste restaurant, men har nå opplevd mindre positiv oppmerksomhet enn tidligere.
Foto: REUTERS / Fabian Bimmer / NTB scanpix
PRISBERØMT: Noma er regnet som verdens beste restaurant, men har nå opplevd mindre positiv oppmerksomhet enn tidligere. Foto: REUTERS / Fabian Bimmer / NTB scanpixVis mer

Noma holdt diare-skandalen hemmelig

«Roskilde-syke» på verdens beste restaurant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i dag kjent at 63 av 78 spisende gjester på den verdensberømte restauranten Noma i København ble magesyke etter besøk i perioden 12. til 16. februar.

Ekstra Bladet skriver at restauranten fikk det første varselet fra en gjest som hadde fått «Roskilde-syke», som danskene kaller diare, etter et besøk 14. februar. Men beskjeden ble ikke tatt videre, fordi den ansatte som tok imot eposten ikke forstod dansk.

Skjønte ikke dansk Hun sendte eposten videre til det danskene kaller en «overtjener». Men han hadde fri. Og først 18. februar fikk restaurantsjef Peter Kreinert beskjeden. Han tok tak i problemet. Men sa ikke fra til offentligheten.

- Vi har ikke gjort noe for å holde det skjult. Men du har fullstendig rett i at vi ikke har gjort noe for å promotere det, sier Kreinert til avisa.

Han sier de har samarbeidet med Fødevarestyrelsen, som tilsvarer det norske Mattilsynet, etter at de ble klar over problemet.

- Vi tok grep 18. februar, altså tre dager etterpå. Det var mange uheldige ting som falt sammen, sier Kreinert.

Sykdom blant personalet Fødevarestyrelsen kontrollerte restauranten 20. februar.

- Det er konstatert sykdom (oppkast og diare - magesjuke) i 12 selskaper med 63 syke av 78 spisende i perioden 12. februar til 16. februar. Samtidig har det vært sykdom blant personalet som håndterer matvarer, skriver Fødevarestyrelsen i deres rapport.

Restauranten beklager nå overfor alle kundene.

- Vi er veldig lei oss for det som er skjedd, sier han og legger til at de vil endre på flere rutiner.

- Vi kan heller ikke ha det sånn at det sitter en person som ikke kan dansk sitter og skal ta i mot epost.

Michelin-stjerner Restauranten som regnes blant de aller mest velsmakende i verden har gjort gjestene sine syke i stedet for mette den siste tida.

Under et kontrollbesøk på resturanten den 20. februar ble det konstatert problemer med hygienen ved restauranten, skriver Ekstrabladet.dk.

Etter sine besøk gir Mattilsynet bedriftene score i form av enten smilefjes, mindre smilende smiljefjes, litt surfjes eller surfjes. Noma scoret det nest beste.

Noma har to Michelin-stjerner og har håpet at de kanskje kan få ytterligere én. Diare-skandalen vil ikke kunne få konsekvenser før om et år. 2013-utdelingen skjer nemlig 14. mars og avgjørelsene er tatt, skriver Politiken.

- Jeg vet ikke med neste år, men i år får det ingen konsekvenser for utdelingen, sier Lotta Wrangle, infosjef i Michelin Nordic, til avisa.