Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nome beklager «umusikalsk» angrep på Siv Jensen

Tar selvkritikk for å ha gitt Frp-lederen ansvar for hat og vold.

LEGGER SEG FLAT: Etter å ha fått skrape fra NHO, beklager Petter Nome å ha koblet sammen terroraksjonene i Oslo og på Utøya med Fremskrittspartiet.Her fotografert i vinter, da han talte under aksjonene for å støtte papirløse Maria Amelie. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
LEGGER SEG FLAT: Etter å ha fått skrape fra NHO, beklager Petter Nome å ha koblet sammen terroraksjonene i Oslo og på Utøya med Fremskrittspartiet.Her fotografert i vinter, da han talte under aksjonene for å støtte papirløse Maria Amelie. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter skarp kritikk fra NHO Mat og drikke-direktør Knut Maroni i Dagbladet på nettet igår, krøp Petter Nome til korset.

Den tidligere NRK-mannen som nå er direktør i Bryggeriforeningen skrev igår brev til Frp-leder Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo. I brevet beklager han å ha koblet terroraksjonene i regjeringskvartalet og på Utøya sammen med Fremskrittspartiet i sitt innlegg «Til dere som fostret en drapsmann».

- Ikke partipolitisk
Innlegget ble skrevet for den spanske avisa El Mundo.

- Det var ufølsomt og umusikalsk av meg å gå ut med disse synspunktene i en slik form nå. Mange debatter skal og må komme, de bør bli ærlige og rett på sak, men tida var ikke inne. Jeg kommer ikke til å ta opp tråden i norske medier, skriver Nome i sitt brev til Frp.

Videre skriver han:

- Dette er intet partipolitisk utspill fra min side. Jeg tilhører ikke noe parti og i flere enkeltsaker er Frp det partiet som står meg nærmest. Mitt engasjement er spesifikt knyttet til partiets retorikk rundt innvandring og islam.

Nome understreket at utspillet er hans ansvar alene, og ikke har noen sammenheng med hans engasjement i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) og NHO, som også har fått et beklagelsesbrev:

- Skjønner kritikken - Jeg forstår om noen av dere er kritiske, rasende og fortvilt over det jeg har sagt og skrevet. Overfor dere vil jeg først og fremst beklage at det kan ha rammet BROD og NHO, heter det i brevet.

Til Dagbladet sier Nome at han har fått både positive og negative reaksjone på innlegget, som ligger ute i engelsk versjon i et nettforum hos Dagsavisen.

- Jeg skjønner at folk reagerer, jeg vil ikke fyre mer opp under dette.

Fikk skrape Nomes debattinnlegg vekket i går sterke reaksjoner fra Næringslivets Hovedorganisasjon.

I innlegget ga han Frp-leder Siv Jensen et klart medansvar for et klima av hat og vold.

Det førte til en skrape fra NHO Mat og drikke, hvor Bryggeri- og drikkevareforeningen er med.

- Vi tar sterk avstand fra det som du har referert for meg nå, sa administrerende direktør Knut Maroni i NHO Mat og Drikke, etter at Dagbladet hadde lest opp fra Nomes innlegg.

Reaksjoner? - Kan dette få betydning for Nomes stilling?

- Det vil jeg ikke si noe om nå, sa Maroni tidlig på dagen i går.
Senere sa Bryggeri- og drikkevareforeningens leder Harald Bredrup at saken ikke får følger for Nomes stilling.

I innlegget skriver Petter Nome blant annet at Fremskrittspartiets leder Siv Jensen «påstår hun ble sjokkert» over at massemorderen Anders Behring Breivik har vært medlem i partiet.

- Men prøvde hun en eneste gang å bidra til den brua de fleste av oss prøver å bygge mellom folk og kulturer? Det gjorde hun aldri, skriver han, og anklager Siv Jensen for å score billige poeng på å snakke om islamisering og nasjonale og kristne verdier.

Hat og vold Nome skriver følgende om ledere for europeiske, høyrepopulistiske partier:

- De har et klart ansvar for det klimaet der hat og vold er et alternativ for deres mest utålmodige støttespillere.

Generalsekretær Geir Mo i Fremskrittspartiet ønsket ikke å kommentere innlegget.

FIKK BEKLAGELSE: Frp-leder Siv Jensen fikk beklagelse fra Petter Nome. Hun har ikke villet kommentere Nomes synspunkter. Foto: Jacques Hvistendahl
FIKK BEKLAGELSE: Frp-leder Siv Jensen fikk beklagelse fra Petter Nome. Hun har ikke villet kommentere Nomes synspunkter. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer