Nome vil lenke seg fast

TV-kjendis Petter Nome ber folk ty til sivil ulydighet for å hindre at norske jagerfly settes inn i en eventuell krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi må ikke ty til vold, men vi må være forberedt på å være ulydige. Vår jobb blir å hindre norske militærkjøretøyer og norske jagerfly i å forlate landet, sa Nome da han holdt appell under en demonstrasjon mot krig mot Irak i Oslo i dag.

TV-kjendisen oppfordret deretter de frammøtte om å lenke seg sammen utenfor flyhangarene om nødvendig.

- Jeg tror ikke det har vært noen sak i moderne tid som har kalt sånn på sivil ulydighet og lenkegjenger som denne saken, sa Nome til NTB etterpå.

- Vil du selv delta i en lenkeaksjon?

- Det vil jeg, og jeg blir ikke alene. Det er svært mange som er villige til å ty til sånne virkemidler for å prøve å hindre en krig mot Irak, sier Nome.

Under appellen han holdt for flere hundre frammøtte utenfor Stortinget, sammenlignet programlederen USAs president, George W. Bush, med Adolf Hitler.

- Jeg vil ikke påstå at Bushs argumentasjon er den samme som den Hitler brukte, men ofte ligner den veldig, slo Nome fast.

- Kommer opp

Han fikk støtte for sitt standpunkt mot krig i Irak fra blant andre Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Synnøve Konglevoll. Hun spår at krigsspørsmålet blir et sentralt tema under fylkesårsmøtene i Ap som starter i februar. Først ute er Konglevolls eget fylkeslag, Troms Ap.

- Jeg vil gjøre mitt for å holde debatten varm og er helt sikker på at spørsmålet om krig mot Irak vil bli svært sentralt på fylkesårsmøtene, helt sikkert, sier Konglevoll.

Hun vil ikke si noe om hvordan hun oppfatter stemningen i stortingsgruppa, men sier hun tror at stadig flere av hennes partifeller vil gå imot en krig.

- Dess mer jeg tenker på det, dess sikrere blir jeg på at krig er helt feil virkemiddel, sier Ap-politikeren til NTB.

- Ut i gatene

Sekretær i utenrikskomiteen på Stortinget, Senterpartiets Åslaug Haga, brukte lørdagens demonstrasjon til å harselere med det hun mener er handlingslammelse hos statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og utenriksminister Jan Petersen (H).

- De to ser ikke ut til å ha noen egen mening i dette spørsmålet. De sitter musestille og venter på hva USAs president George W. Bush og visepresident Dick Cheney bestemmer seg for, hevdet Haga.

Hun roste de mange som stilte opp på demonstrasjonen og oppfordret dem til fortsatt kamp.

- Det er ikke USA som skal få bestemme om det blir en krig mot Irak. Vi må få enda flere mennesker ut i gater og streder for å protestere. Vi må si et høylytt nei til krig, sa Haga.

(NTB)

Petter Nome foran Stortinget under dagens markering mot krig i Irak. Han var en av fire som holdt appell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer