Nonner dømt for folkemord

PARIS (Dagbladet): Benediktinersøstrene Gertrude (42) og Maria Kisito (36) må sone henholdsvis 15 og 12 år bak murene i Belgia, der de i går ble dømt for krigsforbrytelser i forbindelse med folkemordet i Rwanda i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to andre tiltalte ble også funnet skyldige.

Tidligere statsråd Alphonse Higaniro ble dømt til 20 års fengsel og universitetsprofessoren Vincent Ntezimana til 12 år. Han gråt.

- Jeg ville redde menigheten. Det var kanskje ikke det som burde gjøres, men jeg har aldri villet massakrene i Sovu, sa søster Gertrude, eller Consolas Munkangango, med tynn stemme noen timer før dommen falt.

Begge nonnene, iført brune og hvite nonnedrakter i retten, har nektet alt. De viste ingen følelser da dommen ble lest opp. Søster Gertrude ble dømt til 15 års fengsel, og søster Maria Kisito, eller Julienne Mukabutera, til 12 år. Aktor hadde nedlagt påstand om livsvarig fengsel, og den forholdsvis milde dommen kommer overraskende på utenforstående, som hadde ventet livsvarig.

Nonnene ble funnet skyldige i alle punkter.

Historisk

Rettssaken er den første i verden der tiltalte, med utenlandsk statsborgerskap, er blitt stilt for retten i ett land for forbrytelser begått i et annet land. Dommen er historisk. De tiltalte ble anklaget for deltakelse i folkemordet på minst 800000 mennesker i Rwanda i 1994. De fleste ofrene var tutsier, men også hutuer som tilhørte opposisjonen ble drept.

Juryen i Brussel slår fast at hutunonnene direkte eller indirekte har vært med på å eliminere 7600 tutsier som søkte tilflukt i deres kloster i Sovu, ved å samarbeide åpenlyst med hutumilitsen.

Emmanuel Rekeraho, lokal politimann i Sovu, er en av hovedanklagerne mot nonnene. I slutten av april 1994 hadde familiene til enkelte tutsinonner og andre flyktninger søkt tilflukt i Sovu. Søster Gertrude, klosterets overhode, kalte dem for «skitne».

Slaktet

21. april varslet Rekeraho nonnene om at han ville angripe neste dag. Da ble 7000 slaktet ned. 500- 700 tutsier som hadde søkt tilflukt i en garasje, ble levende brent. Vitner så begge nonnene bære bensinkanner til menneskebålet.

- Begge hadde ei lita kanne. Jeg vet ikke hvem de ga den til. Det var så mange mordere der, sa vitnet Jeanne Kabagabe.

Søster Maria Kisito skal ha tent på og gått rundt med ei liste for å sjekke at alle som sto på den var døde. Seinere omkom 600 andre etter at søster Gertrude ba dem forlate klosteret. 30 flyktninger var igjen. Søster Gertrude trodde nonnenes liv var i fare og hentet borgermesteren, som beordret å drepe flyktninger.

Øyenvitne

Vitnet Domitille Mukambanza har beskrevet hvordan søster Gertrude kjørte over døde:

- Jeg så henne ta en bil, en Mazda, med en politimann og andre nonner. Hun kjørte over døende og lik. De som hadde unnsluppet massakren ropte: «Hun har begått forbrytelsen, og nå slipper hun unna.»

Rettssaken i Brussel er meget viktig. Nå blir det mulig med tilsvarende saker i andre land der rwandesiske forbrytere har søkt tilflukt, eller saker om andre krigsforbrytelser.

<B>DØMT: De to rwandesiske nonnene søster Maria Kisito (til venstre) og søster Gertrude kom til retten for å høre domsavsigelsen i går. De fikk 12 og 15 års fengsel av den belgiske domstolen.