Nonner dømt for folkemord

PARIS (Dagbladet): Benediktinersøstrene Gertrude (42) og Maria Kisito (36) må sone henholdsvis 15 og 12 år bak murene i Belgia, der de i går ble dømt for krigsforbrytelser i forbindelse med folkemordet i Rwanda i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De to andre tiltalte ble også funnet skyldige.

Tidligere statsråd Alphonse Higaniro ble dømt til 20 års fengsel og universitetsprofessoren Vincent Ntezimana til 12 år. Han gråt.

- Jeg ville redde menigheten. Det var kanskje ikke det som burde gjøres, men jeg har aldri villet massakrene i Sovu, sa søster Gertrude, eller Consolas Munkangango, med tynn stemme noen timer før dommen falt.

Begge nonnene, iført brune og hvite nonnedrakter i retten, har nektet alt. De viste ingen følelser da dommen ble lest opp. Søster Gertrude ble dømt til 15 års fengsel, og søster Maria Kisito, eller Julienne Mukabutera, til 12 år. Aktor hadde nedlagt påstand om livsvarig fengsel, og den forholdsvis milde dommen kommer overraskende på utenforstående, som hadde ventet livsvarig.

Nonnene ble funnet skyldige i alle punkter.

Historisk

Rettssaken er den første i verden der tiltalte, med utenlandsk statsborgerskap, er blitt stilt for retten i ett land for forbrytelser begått i et annet land. Dommen er historisk. De tiltalte ble anklaget for deltakelse i folkemordet på minst 800000 mennesker i Rwanda i 1994. De fleste ofrene var tutsier, men også hutuer som tilhørte opposisjonen ble drept.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer