- Nonner hjalp til å brenne folk

To nonner fra Rwanda er tiltalt for medvirkning til folkemordet i 1994. Et vitne sier hun så nonnene bære bensin til menneskebålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to nonnene fra Rwanda som står for en domstol i Belgia, tiltalt for medvirkning til folkemordet i 1994, skal ha hjulpet til med å tenne på en garasje hvor 500 mennesker hadde søkt tilflukt.

Dette fortalte en overlevende rwander, Jeanne Kabagabe, i sin vitneforklaring onsdag. Hun sa hun så søster Gertrude - klosterets tidligere abbedisse - og den andre nonnen, Maria Kisito, bære bensinkanner til hutuekstremistene som stengte dørene til garasjen og tente på.

- Nonnene bar to små kanner med bensin fra klosteret og til garasjen. Søstrene overleverte kannene til militsen. De tømte bensinen på tørt gress og tente på, sa Kabagabe.

Kabagabe mistet sin mor, to brødre og flere slektninger i drapsorgien i klosteret i april 1994. Hun sa militsmennene sto klare med jungelkniver og drepte alle som forsøkte å flykte unna flammene.

Selv om vitneforklaringen ikke stemte på alle punkter, var Kabagabes forklaring den sterkeste anklagen hittil mot de to nonnene.

Nonnene står tiltalt for delaktighet i drapene på over 5.000 tutsier og moderate hutuer ved klosteret nær den sørlige byen Butare.

Rettssaken er den første som føres utenfor Rwanda, hvis en ser bort fra FN-domstolen i Arusha, Tanzania.

Det er også to andre tiltalte - universitetsprofessor Vincent Ntezimana og tidligere statsråd Alphonse Higaniro. Alle de fire nekter straffskyld.

Nonnene sier de var maktesløse over massemorderne, til tross for gjentatte forsøk på å overtale lederne.

Aktor sier i tiltalen at mange av flyktningene i garasjen befant seg der fordi nonnene hadde nektet å gi dem beskyttelse i klosteret.

(NTB-Reuters)