Nonner voldtok skolebarn

13 nonner anklages for voldtekt og mishandling av tidligere elever ved en skole i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Saksøkerne har alle vært elever ved den nå nedlagte døveskolen Boston School for the Deaf. I tillegg til de 13 nonnene som er navngitt i søksmålet, er også en prest, en mannlig treningsinstruktør og en tidligere leder i det romersk-katolske erkebispedømmet i Boston saksøkt.

Svekket hørsel

Saksøkerne var mellom sju og 16 år da angivelig ble slått og seksuelt misbrukt. Seks av de ni saksøkerne er menn, tre er kvinner. Overgrepene mot dem skal ha skjedd i perioden mellom 1944 og 1977, ifølge dokumenter som ble overlevert retten i dag. I dag er de mellom 41 og 67 år gamle.

The Boston School for the Deaf ble drevet av en uavhengig ikke-kommersiell organisasjon, men skolen ble nedlagt for over 10 år siden.

- Alle de tidligere elevene som saksøker har svekket hørsel- og taleevne. Isteden for å få utdannelse fikk de bank og ble seksuelt misbrukt, sier en av advokatene som representerer saksøkerne, ifølge AP.

Straffet

Overgrepene skal ha bestått av blant annet voldtekt og misbruk med gjenstander. Noen av elevene skal ha blitt kjærtegnet av nonnene på en utilbørig måte, mens en student skal ha blitt dynket med hode ned i en toalettskål til han besvimte. Nonnene skal ha brukt forskjellige straffemetoder, blant annet ved å tvinge elevene til å stå inne i klesskap i flere timer.

I 2002 ble det iverksatt gransking av katolske prester i Boston-området, en sak som til slutt havnet på pavens bord. Prestene misbrukte gutter og jenter i en årrekke. Ledere i den katolske menigheten visste om det, men dekket over saken ved å forflytte prestene til andre menigheter.

Erstatning

Dermed fortsatte misbruket av unge mennesker. At nonner nå også er innvolvert i skandalen, øker presset mot den katolske kirken i USA. En kardinal måtte til slutt trekke seg på bakgrunn av omfanget av saken.

I fjor inngikk den katolske kirken et forlik med 550 mennesker som har blitt misbrukt i menigheter. De misbrukte får tilsammen 85 millioner dollar i erstatning.

TAR SAKEN:</B> Advokat Mitchell Garabedian holder opp en årbok fra døveskolen hvor overgrepene skal ha funnet sted.
MISBRUKT:</B> 55 år gamle James Sullivan har vitnet om overgrep på skolen han gikk. I dag saksøkte han 13 nonner som drev skolen sammen med åtte andre medelever.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer