- VIL SE HAM IGJEN: Bildet av den enkle leken mellom den danske politimannen og den da seks år gamle flyktningjenta Noor fra Irak gikk verden rundt i fjor høst. Noor forteller nå Ekstra Bladet at hun husker politimannen godt. - Jeg har lyst til å se ham igjen, sier hun. Foto:&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">ALLARD LASSE  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Scanpix</span>
- VIL SE HAM IGJEN: Bildet av den enkle leken mellom den danske politimannen og den da seks år gamle flyktningjenta Noor fra Irak gikk verden rundt i fjor høst. Noor forteller nå Ekstra Bladet at hun husker politimannen godt. - Jeg har lyst til å se ham igjen, sier hun. Foto: ALLARD LASSE / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / ScanpixVis mer

Noor (7) har flyttet til Sverige og fått ti nye venner. Nå frykter hun å bli sendt tilbake til krigen

Den lille flykningjenta ble verdenskjent etter leken med den danske politimannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den lille irakiske flyktningjenta Noor (7) og den danske politimannen gikk verden rundt etter at fotograf Michael Drost-Hansen ved den danske avisa Jyllands-Posten, dokumenterte deres lek midt på en motorvei i Danmark i september i fjor.

- Jeg tror dette er det eneste flyktningbildet fra Danmark som viser genuin lykke og litt normalitet. Den lille jenta var bare glad i det øyeblikket. Hun tenkte ikke på hvor hun kom fra, om hun var sliten eller hvor hun skulle. Hun var bare glad, uttalte fotografen om bildet.

ENKEL LEK: Politimanen og den seks år gamle irakiske flyktningjenta møttes midt på motorveien på den lange gåturen flyktningene tok fra Danmark til Sverige. Foto: Michael Drost-Hansen / Jyllands-Posten
ENKEL LEK: Politimanen og den seks år gamle irakiske flyktningjenta møttes midt på motorveien på den lange gåturen flyktningene tok fra Danmark til Sverige. Foto: Michael Drost-Hansen / Jyllands-Posten Vis mer

Bosatt i Sverige

Lille Noor og familien hennes kom seg til Sverige etter at bildet ble tatt, og Ekstra Bladet har nå kommet i kontakt med dem alle.

MED FORELDRENE: Noor bor i dag i Sverige med faren Araf og moren Shaima. Foto: &nbsp;ALLARD LASSE  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Scanpix
MED FORELDRENE: Noor bor i dag i Sverige med faren Araf og moren Shaima. Foto:  ALLARD LASSE / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Scanpix Vis mer

I dag befinner de seg i Herräng, som ligger nesten to timer med bil fra Stockholm. Noor har startet i 1. klasse der, og begynt å lære seg svensk. Dessuten har hun fått ti nye venner, forteller hun.

Men familiens framtid er fortsatt usikker, forteller Noors far til avisa.

- Vår situasjon er svært vanskelig. Myndighetene sier at sjansene våre for oppholdstillatelse er små, sier han.

Halvparten kan få avslag

I dag ble det klart at det samme gjelder for mange av flyktningene som har ankommet Norge det siste året. 31 000 asylsøkere ankom Norge i fjor, og av disse kan rundt halvparten komme til å bli returnert, anslår Utlendingsdirektoratet (UDI).

UDI-DIREKTØR: Frode Forfang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UDI-DIREKTØR: Frode Forfang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

UDI-direktør Frode Forfang skriver i bloggen sin at når man ved utgangen av året skal gjøre opp status, regner han med at et sted mellom 12 000 og 15 000 asylsøkere kan komme til å få avslag på søknaden.

- Ikke alle får bli i Norge. Noen har kanskje tenkt at 31 000 asylsøkere betyr 31 000 flyktninger som skal integreres i det norske samfunnet. I virkeligheten er det et langt lavere antall som vil komme til å få oppholdstillatelse i Norge. Av dem vi så langt har realitetsbehandlet, altså vurdert beskyttelsesbehovet til, er det om lag 65 prosent som har fått et positivt vedtak, skriver Forfang.

- Vil ikke tilbake

Under flukten fra Irak ble Noors familie stoppet av politiet i Ungarn. Der ga de fra seg sine fingeravtrykk, forteller Noors far til Ekstra Bladet.

Den såkalte Dublin-forordningen, som går ut på at flyktninger skal søke asyl i det landet de først registreres i, gir de svenske utlendingsmyndighetene - Migrationswerket - muligheten for å sende dem tilbake.

- De har sagt at vi mest sannsynlig blir sendt til Ungarn eller helt hjem til Irak. Vi frykter hele tiden for framtida; at det skal komme noe i posten der det står at vi må tilbake. Vi er glad over å være i Sverige. Vi er i paradis (her), og vil ikke tilbake til krigen. Jeg er bekymret for Noors framtid, sier faren.

Noors høyeste ønske

Bildet av Noor og den danske politimannens lek gikk viralt på nettet. Noor fant fram en ring som hun i skjul la i ei hånd. Så skulle politimannen gjette hvilken hånd hun hadde den i. Både han og dansk politi høstet anerkjennelse, og Noor og familien har takket politimannen i ettertid.

NYE VENNER: Noor har startet i 1. klasse og fått ti nye venner i Sverige. Foto: ALLARD LASSE  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Scanpix
NYE VENNER: Noor har startet i 1. klasse og fått ti nye venner i Sverige. Foto: ALLARD LASSE / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / Scanpix Vis mer

Noor forteller Ekstra Bladet at hun fortsatt husker ham godt.

- Jeg har lyst til å se ham igjen, sier hun

- Hva ville du da sagt til ham?, spør Ekstra Bladets journalist.

- At han gjerne må hjelpe meg med å få en oppholdstillatelse. Mitt høyeste ønske er at vi kan få lov til å bli i Sverige, sier hun.

Hun tilføyer at hun savner besteforeldrene sine som fortsatt er i Irak, men utover det har hun ingen gode minner fra hjemlandet. Der var hverdagene preget av bombing.