Nora (16) ble oppfordret til å begå selvmord og kalt hore etter oppgjør med Tjen Folket

Nå går den politisk engasjerte jenta til politianmeldelse, mens Tjen Folket har ekskludert et medlem.

HETSET: Nora Warholm Essahli var medlem av Tjen Folket. Etter at hun meldte seg ut, tok hun et oppgjør med organisasjonen på en blogg. Det medførte at hun ble hetset på det groveste. Foto Ida Oppen
HETSET: Nora Warholm Essahli var medlem av Tjen Folket. Etter at hun meldte seg ut, tok hun et oppgjør med organisasjonen på en blogg. Det medførte at hun ble hetset på det groveste. Foto Ida Oppen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nora Warholm Essahli (16) tok onsdag i forrige uke et oppgjør med Tjen Folket på bloggen radikalfront.com. I innlegget, som har overskriften «SOS-rasisme vs. Dagbladet vs. Venstresida», skriver hun at Tjen Folket bedriver hjernevasking og roser Dagbladets avsløringer av organisasjonen Tjen Folket og medlemsjukset i SOS Rasisme.

Dagbladet har i halvannet år avslørt hvordan det lille kommunistpartiet Tjen Folket har kuppet makten i den brede antirasistiske organisasjonen SOS Rasisme.

I en nylig dom mot SOS Rasisme slås det fast at det er drevet omfattende medlemsjuks i organisasjonen.

Oppgjør med Tjen Folket I blogginnlegget skriver Nora Warholm Essahli blant annet følgende:

«Såvidt jeg vet er det ingen påskudd som Eiliv Flydal (Dagbladet-journalist, journ.anm.) og hans "liberalistmafia" har kommet med som ikke er berettiget. Hele tiden mens jeg var med (i Tjen Folket, journ.anm), så lukket jeg øynene for de tingene som ikke stemte helt, som det å ha SOS Rasisme som et eget punkt på Tjen Folket sine møter, og det å systematisk planlegge å verve alle SOS sine medlemmer. I tillegg til at jeg faktisk ble vervet til Tjen Folket i SOS sine lokaler. Det kunne vel ikke være så ille som alle ville ha det til?

Det er noe med hjernevasking som du ikke skjønner før etterpå. Alt, jeg gjentar alt kan nemlig rettferdiggjøres for en som er under sterk påvirking av noen andre.»

Reaksjonene etter oppgjøret til Nora lot ikke vente på seg. Fredag ble følgende innlegg postet på det samme forumet, av en person som kaller seg «Herman Halik»:

«Hei Hora

Siden tristtesen og angeren nå har begynt å sige inn over deg i etterkant av forsøket ditt på å dolke kamerater i ryggen, kanskje du skal prøve å bevise at det er ikke bare er i forræderiet du kan følge eksempelet til Judas. Han angra jo også etterhvert, dvs. Judas hadde anstendighet til å gå å henge seg når han innså hva han hadde gjort. Kanskje du skal gjøre det samme?»

Politianmelder Nora Warholm Essahli reagerer kraftig på innlegget, som hun håper får konsekvenser for den som står bak.

- Familien min skal gå til anmeldelse mandag, jeg tror det er det eneste som er riktig å gjøre. Jeg oppfatter det som en drapstrussel, sa Nora til Dagbladet i går.

Forfatteren av innlegget som oppfordrer Nora til å ta livet sitt og kaller henne ei hore, er signert «Herman Halik», som har registrert seg på nettstedet med epostadressen herman.lund@hotmail.com.

At kjæresten til Nora i virkeligheten heter nettopp Herman Lund, gjør innlegget ekstra sårende.

- Det er skikkelig, skikkelig ekkelt. Jeg er redd for at noen skal tro Herman har skrevet den meldingen. Jeg forstår ikke hvordan noen kan kalle ei 16 år gammel jente ei hore og så utgi seg for å være kjæresten hennes, sier Nora.

- Tjen Folket-medlem sto bak I en krass artikkel på radikalfront.com lørdag, skriver redaktøren for nettsiden, Erik Skare, at samme IP-adresse sto bak to innlegg på siden i løpet av en time fredag formiddag. Først det hetsende innlegget ovenfor, som ble publisert 12.33, deretter ble et annet innlegg fra samme IP-adresse, signert Tjen Folket-talsmann Henrik Ormåsen, publisert en time seinere.

Ormåsen er også ansatt i SOS Rasisme.

Det var i helga spekulasjoner om noen i Tjen Folket-ledelsen kunne stå bak det hetsende innlegget, men Dagbladet valgte å ikke omtale saken på grunn av at en IP-adresse kan bli delt av mange PC-er. Verken Ormåsen eller noen andre i Tjen Folket-ledelsen svarte heller på Dagbladets gjentatte henvendelser lørdag og søndag.

SENDT HERFRA: Det sjikanøse innlegget ble sendt fra SOS Rasismes kontorer i Haugesund, innrømmer Tjen Folket selv. Her er Henrik Ormåsen (t.v.), som både er er ansatt i SOS Rasisme ved organisasjonens administrative hovedkontor i Haugesund og leder Tjen Folket. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SENDT HERFRA: Det sjikanøse innlegget ble sendt fra SOS Rasismes kontorer i Haugesund, innrømmer Tjen Folket selv. Her er Henrik Ormåsen (t.v.), som både er er ansatt i SOS Rasisme ved organisasjonens administrative hovedkontor i Haugesund og leder Tjen Folket. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Tjen Folket iverksatte på sin side intern granskning etter anklagene, og i dag har det kommunistiske partiet lagt ut en melding på sine nettsider der det heter at de har ekskludert medlemmet som sto bak innlegget, samtidig som de bekrefter at PC-en innlegget er skrevet på tilhører SOS Rasisme.

«Tjen Folket tar ikke lett på å ekskludere medlemmer. Det skal mye til før vi tyr til et slikt skritt. Denne personen ble sterkt oppfordret til å ta ansvar for sine handlinger i det offentlige rom. Vedkommende nekta dette og eksklusjon var derfor eneste utvei.Tjen Folket har beklaget hendelsen overfor ungdommen som ble utsatt for dette. Sjikane er ikke en del av kulturen i Tjen Folket. Tvert imot så jobber vi for en kultur der man er skarp på politikk, men mild mot personer», skriver partiet.

Engasjert feminist Nora Warholm Essahli er glad hun ikke lenger er medlem av Tjen Folket og SOS Rasisme, men at hun nå i stedet bruker samfunnsengasjementet sitt i ungdomspartiet Rød Ungdom.

- Jeg fant ut at for meg som kommunist og samfunnsengasjert, var det ikke noe poeng å være medlem av Tjen Folket. Det er en liten gruppe som liker å holde seg for seg selv, som driver med ulovlig tagging og lesing av gamle tekster. RU er en ordentlig organisasjon, der alle blir tatt på alvor.

- Som jente vil jeg være med i en organisasjon der ingen kaller meg hore, jeg vil være feminist uten å bli mobbet for det, sier Nora.

- Hva ønsker du å oppnå gjennom å engasjere deg politisk?

- Jeg håper å nå fram til jenter og få dem til å forstå at deres dårlige selvtillit og negative erfaring med seksuell trakassering, ikke er deres feil. Det å gjøre en forskjell for jenter som er undertrykt, er noe jeg virkelig brenner for, sier den samfunnsengasjerte 16-åringen.

Nora Warholm Essahli stiller opp i Dagbladet i forståelse med sin familie.

- Målet vårt er å støtte Nora og hennes engasjement. Det er viktig å få ut i offentligheten den hårreisende praksisen som eksisterer i Tjen Folket. De kan ikke bare leve inne i sin egen boble, sier Karim Essahli, faren til Nora, til Dagbladet.

BLE ANKLAGET: Tjen Folkets talsmann Henrik Ormåsen ble anklaget for å ha stått bak hetsen, nå har Tjen Folkets interne etterforskning avdekket hvem som sto bak og medlemmet er ekskludert. Foto: Tjen Folket
BLE ANKLAGET: Tjen Folkets talsmann Henrik Ormåsen ble anklaget for å ha stått bak hetsen, nå har Tjen Folkets interne etterforskning avdekket hvem som sto bak og medlemmet er ekskludert. Foto: Tjen Folket Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer