NORAD prøver å få Schwarzenegger til Oslo

Men vil han til Norge to ganger på fire uker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) har sammen med Utenriksdepartementet invitert Arnold Schwarzenegger til Oslo 17. oktober for å holde hovedforedraget under Fattigdomskonferansen 2007.

- Ikke beskjedne

«Vi vil ha deg til å utbrodere viktigheten av å ta lederskap i miljøspørsmål, og om hvordan Californias eksempel kan bli fulgt av resten av USA og verdenssamfunnet forøvrig», skriver Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen i et brev direkte til Californias guvernør.

- Det er riktig at Schwarzenegger er invitert. Det er ham vi ønsker oss, og da er vi ikke beskjedne. Vi håper inderlig at han kommer, sier informasjonsdirektør Eva Bratholm i Norad til Dagbladet.no.

Ifølge henne er direktoratet i kontakt med guvernørens kontor, men har ikke fått noe klart svar på invitasjonen, som ble sendt 3. mai.

- Vi har fått beskjed om at planene hans for høsten ikke er fastlagt ennå, opplyser Bratholm.

Kofi Annan har takket nei til å delta på konferansen, men Gro Harlem Brundtland kommer.

Temaet for årets Fattigdomskonferanse er «Miljø, globalisering og fattigdom», og Norad setter miljøspørsmål høyt på agendaen fordi FN har konstatert at det er de fattige som rammes hardest av klimaendringene vi nå opplever.

MILJØPROFIL: Arnold Schwarzenegger har sammen med Al Gore framstått som den amerikanske lederen som tar miljøet på størst alvor. Her fra et foredrag på en miljøkonferanse ved Georgetown University i april, etter at han hadde havnet på forsida av Newsweek. Foto: JASON REED / REUTERS
MILJØPROFIL: Arnold Schwarzenegger har sammen med Al Gore framstått som den amerikanske lederen som tar miljøet på størst alvor. Her fra et foredrag på en miljøkonferanse ved Georgetown University i april, etter at han hadde havnet på forsida av Newsweek. Foto: JASON REED / REUTERS Vis mer

California og Schwarzenegger er sett på som eksemplariske i miljøkampen, med et mangeårig fokus på blant annet utslippskutt og miljøvennlige transportløsninger.

Oslo-California-Svalbard?

Men Arnold er en svært populær mann - også internt i regjeringen. Miljøvernminister Helen Bjørnøy har sendt en egen invitasjon til guvernøren, om Ny Ålesund-symposiet på Svalbard 20.-22. august.

Der skal framtrende personer fra blant annet Kina, India, Japan, Storbritannia, Tyskland og Canada diskutere miljøspørsmål.

- Departementet har fått et foreløpig svarbrev om at Schwarzenegger stilte seg åpen og ville se nærmere på saken, men at det var for tidlig å gi endelig svar. Høstprogrammet hans er komplisert, sier seniorrådgiver Inger Johanne Wiese i Miljøverndepartementet til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer