Norbatt ut av Libanon

Regjeringen går inn for å trekke den norske FN-bataljonen ut av Sør-Libanon fra nyttår, og trosser dermed oppfordringen fra FNs generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et kompromiss mellom UD og Forsvarsdepartementet skal uttrekningen være midlertidig. Norge avvikler heller ikke hele sitt engasjement i UNIFIL.

Kompromisset ble klart under gårsdagens regjeringskonferanse og innebærer at Regjeringen nå konsulterer Stortinget og seinere FN om saken, slik at alle bitene kan falle på plass.

UD har ønsket at den norske FN-kontingenten skal bli, mens Forsvarsdepartementet vil ha FN-Ola hjem. I slutten av mai skrev FNs generalsekretær Kofi Annan brev til UD, der han ba om at Norge ikke trakk FN-styrken ut.

Svak rekruttering

Problemer med rekrutteringen skal være årsaken til at UD gikk med på kompromisset. Slik det ser ut nå, blir den norske kontingenten i FN-hovedkvarteret i Naqura værende i Sør-Libanon. Det dreier seg om rundt 40 personer. I tillegg fortsetter trolig den norske troppen på drøye 30 mann i UNIFILs utrykningsstyrke FMR. Men den desidert største gruppen - den norske bataljonen på nærmere 550 mann - skal etter planen hjem.

Etter det Dagbladet forstår vil regjeringen i tillegg tilby norske FN-soldater til støttefunksjoner i UNIFIL, så langt søkermassen tillater det.
Norske myndigheter satser på å ha hele tilbaketrekningsplanen klar innen utgangen av juni slik at varslingsfristen til FN på et halvt år blir overholdt. Det store spørsmålet er hvem som skal overta teigen i det sørøstlige Libanon, der nordmennene har stått i tjue år. En baltisk bataljon har vært nevnt som et alternativ, men det knytter seg usikkerhet til dette, ikke minst av økonomiske årsaker.

Hovedstyrken ut

De nærmere 550 nordmennene som deltar i den 41. norske FN-bataljonen, er så vidt kommet til Sør-Libanon. Mange har satset på å forlenge tjenesten med seks måneder, men det blir ikke aktuelt nå. Forsvarskilder Dagbladet har snakket med, frykter at flere kan komme til å reise hjem før tida, fordi det ikke er mulig med forlengelse. Mange kan også få motiveringsproblemer.

Forsvarsdepartementet og Forsvarets Overkommando ønsker primært å satse på NATO-samarbeid gjennom SFOR-styrken i Bosnia. Når FN-bataljonen skal trekkes ut, kan det imidertid også medføre problemer for rekrutteringen til SFOR.
- Dette vil bety det samme som å kople fra et stort lokomotiv. De fleste som ønsker seg til fredsbevarende tjenester, har Sør-Libanon som førstevalg, sier en forsvarskilde til Dagbladet.