Nord- Irlands virkelige skrekk- kabinett

BELFAST (Dagbladet): I et rom hos sikkerhetspolitiet i Nord-Irland er hver eneste våpentype oppbevart som er blitt konfiskert gjennom de 30 åra konflikten har pågått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men ute blant de paramilitære gruppene er det trolig enda flere våpen, og det kommer stadig nye til. Og hvis ikke noe skjer med dem, kan fredsprosessen bryte sammen.

- Her ser dere alle de forskjellige typer våpen vi har beslaglagt gjennom de åra konflikten har vart. Her er de mest avanserte og de enkleste hjemmesnekrede, forteller Dave. Sikkerhetspolitimann i RUC siden 1969.

Dave, som så mange i Nord-Irland, vil ikke avfotograferes. Som polititjenestemann vil han heller ikke ha fullt navn eller bildet sitt på trykk i avisa, selv om den kommer ut i Norge.

Det er et skremmende syn Dagbladet får når politimannen Dave viser oss hva som er kjernen i den fastlåste fredsprosessen, våpenarsenalet. Som må bli større før den skjøre fredsprosessen kan fortsette.

Hastverk

Innen neste fredag må det bli en løsning på striden om innlevering av våpen, hvis ikke bryter samlingsregjeringen sammen.

Den irske republikanske hær (IRA) tror at krisen i Nord-Irland kan unngås og at spørsmålet om innlevering av våpen kan løses, men organisasjonen vil ikke gjøre det på unionistenes eller Londons betingelser, ifølge en IRA-uttalelse lørdag.

- De som vil gjøre fredsprosessen avhengig av at vi leverer inn våpnene våre, er selv ansvarlig for problemene som har oppstått.

Ukjent antall

- Hvor mange våpen anslår du det kan være ute blant de paramilitære gruppene?

- Det er umulig å vite. Hele tida importeres nye, og det lages nye her i provinsen. Gjennom samarbeid med FBI i USA kjenner vi til en del av det som er solgt fra statene og smuglet inn til den irske republikanske hæren. I de Chastelain-rapporten er det utarbeidet en liste, men den er ikke er offentlig, forteller Dave.

IRA mest proffe

Det politiet vet er at det er rundt 100 000 legale våpen i Nord-Irland.

- De aller fleste våpnene i dette rommet kommer fra den irske republikanske hæren. Dette fordi IRA er den paramilitære gruppa med størst tilgang på våpen. De hjemmelagde kommer fra lojalistene. De har ikke de samme kontaktene til å skaffe seg våpen, forteller Dave.

- Men de dreper like effektivt alle sammen, legger han til.

Dave har sett våpentyper og nye oppfinnelser utvikle seg til å bli stadig mer sofistikerte mens konflikten har pågått. Når Dave er ferdig i jobben sin, ser han ingen annen utvei enn å reise fra Nord-Irland. I hans øyne har terroristene kommet til makten, og det gjør det umulig å bli.