Nord- Irlands virkelige skrekk- kabinett

BELFAST (Dagbladet): I et rom hos sikkerhetspolitiet i Nord-Irland er hver eneste våpentype oppbevart som er blitt konfiskert gjennom de 30 åra konflikten har pågått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men ute blant de paramilitære gruppene er det trolig enda flere våpen, og det kommer stadig nye til. Og hvis ikke noe skjer med dem, kan fredsprosessen bryte sammen.

- Her ser dere alle de forskjellige typer våpen vi har beslaglagt gjennom de åra konflikten har vart. Her er de mest avanserte og de enkleste hjemmesnekrede, forteller Dave. Sikkerhetspolitimann i RUC siden 1969.

Dave, som så mange i Nord-Irland, vil ikke avfotograferes. Som polititjenestemann vil han heller ikke ha fullt navn eller bildet sitt på trykk i avisa, selv om den kommer ut i Norge.

Det er et skremmende syn Dagbladet får når politimannen Dave viser oss hva som er kjernen i den fastlåste fredsprosessen, våpenarsenalet. Som må bli større før den skjøre fredsprosessen kan fortsette.

Hastverk

Innen neste fredag må det bli en løsning på striden om innlevering av våpen, hvis ikke bryter samlingsregjeringen sammen.

Den irske republikanske hær (IRA) tror at krisen i Nord-Irland kan unngås og at spørsmålet om innlevering av våpen kan løses, men organisasjonen vil ikke gjøre det på unionistenes eller Londons betingelser, ifølge en IRA-uttalelse lørdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer