Nord- og Sør-Korea åpner regulær toglinje over grensa

Første gang på over et halvt århundre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For første gang siden Koreakrigen åpnes ei regulær toglinje mellom de to koreanske statene, som formelt fortsatt er i krig. Det er resultatet etter et toppmøte mellom de to statsministrene, melder AP og BBC News.

Den 26 kilometer lange linja mellom den strengt bevoktede grensa til det nordlige industriområdet Kaesong skal foreløpig bare omfatte godstrafikk. Likevel ses dette på som et stort framskritt i normaliseringsprosessen mellom de to landene.

I oktober 2005 åpnet riktignok en sterkt begrenset vei- og togforbindelse mellom de to landene, men toglinja som det nå er enighet om, skal trafikkeres av vanlige godstog.

Sør-Korea har en stund ivret for å åpne linja for å støtte opp under industriinteressene sørkoreansk industri har nord for grensa, og en enighet om togruta ble nådd allerede for en måned siden, på det forrige møtet mellom Kim Yong-il (ikke å forveksle med Nord-Koreas overhode Kim Jong-il) og Han Duck-soo, henholdsvis statsminister i nord og sør.

De to nylige toppmøtene er de første på 15 år, og har som uttalt mål å rydde grunnen for fredeligere forhold og mer utstrakt økonomisk samarbeid mellom de to koreanske statene. Det er godt nytt for de mange familiene som ble delt av demarkasjonslinja (våpenhvilegrensa, journ.anm.) ved 38. breddegrad ved krigens slutt i 1953.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer