Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord- og Sør-Korea enige: Full atomnedrustning og en slutt på Koreakrigen

Kim Jong-un og Moon Jae-in signerte erklæring om atomvåpennedrustning på Korea-halvøya og vil få en endelig slutt på Koreakrigen.

TALTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte i dag slutt på Koreakrigen. Krigshandlingene ble avsluttet i 1953, men det har aldri blitt erklært formelt fred - inntil nå. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord- og Sør-Korea skal arbeide for en fredsavtale mellom landene som endelig skal avslutte Koreakrigen formelt etter 68 år.

I tillegg ønsker de full atomvåpennedrustning på Korea-halvøya.

Begge landets ledere signerte erklæringen i dag.

- Kan ikke være separert

Erklæringen fra de to nabolandene kommer etter et historisk møte ved grensa i natt og i dag.

- Det tok lang tid før Korea ble samlet. Sør- og Nord-Korea er det samme folk. Det samme blod. De kan ikke være separert, sier Kim Jong-un i en uttalelse etter erklæringen i dag.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

- Det er ingen grunn til at vi skal slåss med hverandre. Vi er ett land, sier han.

Kim lovet samtidig å ikke gjenta den «uheldige historien».

- Vi snakket om fred og velferd. En modig avgjørelse er blitt tatt og Kim Jong-un bør applauderes, sier Moon Jae-in.

Erklæring for fred

«Panmunjom-erklæringen for fred, velferd og samling på Koreahalvøya» ble altså undertegnet i formiddag og kan potensielt gjøre en slutt på en av verdens lengste konflikter.

Der ble de to lederne også enige om å redusere sine tradisjonelle arsenal.

ENIGE OM FRED: Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ga hverandre en klem etter å ha signert erklæringen i dag. Foto: Korea Broadcasting System via AP/NTB Scanpix
ENIGE OM FRED: Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ga hverandre en klem etter å ha signert erklæringen i dag. Foto: Korea Broadcasting System via AP/NTB Scanpix Vis mer

- De to lederne erklærer høytidelig overfor de 80 millioner menneskene i landet vårt og i hele verden at det ikke vil være mer krig på Koreahalvøy og at en ny fredstid har begynt, heter det i erklæringen.

- Nord- og Sør-Kora forsikrer i avtalen om ikke-aggresjon at de ikke vil bruke noen form for makt overfor hverandre og har blitt enig om å følge erklæringen.

- Nord og sør ble enige om å gradvis redusere arsenalet når den militære spenningen er fjernet og tillit er etablert, heter det.

Nytt toppmøte

De opplyste også at Sør-Koreas president Moon Jae-in skal holde et nytt toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang til høsten, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Kim Jong-un ble i natt den første nordkoreanske lederen som har krysset grensa til Sør-Korea siden Koreakrigen i 1953.

PRIVAT MØTE: De to lederne ble sittende alene i en halvtime på ei bru i grensebyen Panmunjom. Foto: Korea Summit Press Pool via AP/NTB Scanpix
PRIVAT MØTE: De to lederne ble sittende alene i en halvtime på ei bru i grensebyen Panmunjom. Foto: Korea Summit Press Pool via AP/NTB Scanpix Vis mer

Møtet mellom ham og Sør-Koreas president Moon Jae-in er det første toppmøtet mellom landene siden 2007. Symbolikken ble ikke mindre av at de møttes i grensebyen Panmunjom like ved den heftig bevoktede demilitariserte sonen.

Etter møtene i dag sa i tillegg Kim at grensa nå heller skulle bli en fredsgrense framfor en militærgrense.

Familiegjenforeninger

Kim og Moon er også enige om å åpne et permanent kommunikasjonskontor mellom de to landene i den nordkoreanske byen Kaesong, samt gjenoppta midlertidige familiegjenforeninger for koreanere som ble splittet som følge av Koreakrigen.

De to ønsker også å bedre forholdet mellom de to landene gjennom flere felles arrangementer innen idrett og kultur.

Familiegjenforeningene er planlagt å finne sted 15. august, dagen da begge landene feirer halvøyas frigjøring fra den japanske kolonimakten etter annen verdenskrig.

Møttes på tomannshånd

De to hadde det første møtet natt til i dag, fredag. I formiddag fortsatte de møtet. Da krysset Kim Jong-un nok en gang grensa fra Nord-Korea. Diktator-Kim og presidenten plantet et «fredstre» før de satt opp en plakett med påskriften «fred og rikdom er plantet».

Deretter ville de to tydeligvis ha litt tid alene. Bildene viser Kim og Moon på ei bru i Panmunjun. Diktator Kim Jong-un ble til og med observert mens han jaget bort fotografene - propagandapparatet som vanligvis fotfølger ham uansett hvor han går.

Kim og Moon ble sittende ved et bord med hvert sitt glass med vann - helt alene. De private samtalene mellom de to landene som har vært i kraftig konflikt i over 60 år varte nær en halvtime.

I tillegg møttes også de to førstedamene Kim Jong-suk (Moons kone) og Ri Sol-ju.

Sør og nord har offisielt vært i krig siden 1950. I 1953 kom en våpenhvile på plass, men den har aldri blitt etterfulgt av en varig avtale om fred.

Fire ganger tidligere har de to landene på Koreahalvøya prøvd å avslutte fiendskapet, men hver gang har forsøket av ulike grunner mislyktes.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media