Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord- og Sør-Korea enige om å inngå militære samtaler

Ønsket hverandre godt nyttår. Nå vil de løse landenes uenighet ved hjelp av dialog.

ENIGE: Sør-Koreas Cho Myoung-gyon og Nord-Koreas Ri Son Gwon etter møtet natt til tirsdag norsk tid. Foto: Korea Pool/Yonhap via AP
ENIGE: Sør-Koreas Cho Myoung-gyon og Nord-Koreas Ri Son Gwon etter møtet natt til tirsdag norsk tid. Foto: Korea Pool/Yonhap via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord- og Sør-Korea skal ha blitt enige om å holde militære samtaler for å løse landenes uenigheter på Korea-halvøa gjennom dialog og forhandlinger. Det melder Sky News.

Natt til tirsdag norsk tid møttes de to landene. Ifølge CNN skal det blant annet ha vært gitt uttrykk for viktigheten av en rask gjenopptakelse av dialogen mellom landene, med mål om å få til en fredsavtale.

Det er også enighet om å gjenopprette en militær direktelinje, og Nord-Korea har varslet at landet vil sende idrettsutøvere til vinter-OL i Sør-Korea.

Kims nyttårstale

Kim Jong-un bidro til å dempe spenningen mellom nabolandene da han i sin nyttårstale vektla viktigheten av å bedre forholdet. Videre sa han at han er villig til å sende en delegasjon til vinter-OL, og anbefalte Sør-Korea å stoppe sin årlige militærøvelse med USA.

Regimelederen fulgte imidlertid opp med mindre fredelige uttalelser rettet mot USA. Han sa at han ser på militærsamarbeidet som invasjonstrening, og hevdet at han har en atomknapp som kan sende missiler hvor som helst i USA, noe som fikk Donald Trump til å se rødt.

Ringte forrige uke

Allerede forrige uke ble det kjent at Nord-Korea hadde ringt representanter i nabolandet. I samtalen ble det blant annet de olympiske lekene, som holdes i Pyeongchang i februar, diskutert i tillegg til forholdet mellom de to landene.

Samtalen skal ha vært den første siden februar 2016.

Ifølge Sør-Koreas gjenforeningsdepartement skal møtet ha startet svært vennlig ved at delegater fra begge sider ønsket hverandre godt nyttår, skriver CNN.

Iskaldt forhold

- Lenge siden sist, skal Cho ha sagt i det han håndhilste på Nord-Koreas sjefdelegat, Ri Son Gwon, og fulgte opp med å spørre om været kompliserte reisen deres.

- Elver og fjell er dypfryste. Men det vil ikke være en overdrivelse å si at det interkoreanske forholdet er enda kjøligere, svarte Gwon og la til:

- Folkets ønske om forbedring av det interkoreanske forholdet er like sterkt som en understrøm dekket av et tykt lag med is. Noe som har ført til dette verdifulle møtet.

Flere millioner mennesker ble separert fra hverandre i løpet av krigen på Korea-halvøya å 50-tallet. De fleste har ikke møtt familiemedlemmene sine siden, skriver NTB.

OL og familiegjenforening

Sør-Korea skal også ha foreslått at de kunne arrangere familiegjenforeninger i løpet av de kommende olympiske lekene, i tillegg til å invitere til at utøvere fra begge land kunne marsjere sammen under åpningsseremonien. Sist gang det skjedde var for over ti år siden, under vinter-OL i 2006.

Selv om situasjonen nå virker mer positiv enn på lenge, advarer imidlertid den tidligere amerikanske Sør-Korea-diplomaten Evans Revere mot å ha for store forhåpninger til hva landene kan oppnå.

- Vi har tråkket denne løypa før, og nesten hver gang har det endt med skuffelse, sier han til CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!