<strong>SKAL HA AVFYRT RAKETTER:</strong> Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal ha avfyrt raketter langs den vestlige grensa mot Sør-Korea. Utskytningen skjer etter flere propagandakonflikter mellom landene. Foto: EPA/KCNA/NTB scanpix
SKAL HA AVFYRT RAKETTER: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skal ha avfyrt raketter langs den vestlige grensa mot Sør-Korea. Utskytningen skjer etter flere propagandakonflikter mellom landene. Foto: EPA/KCNA/NTB scanpix Vis mer

Nord- og Sør-Korea skyter granater mot hverandre

Evakuerer grensebyer i sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det skal ha blitt avfyrt skudd fra Nord-Korea som var rettet mot Sør-Korea, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Ilden skal ha blitt avfyrt langs den vestlige grensa mellom nord og sør.

Rundt en halvtime etter meldingene kom melder nyhetsbyrået AP at Sør-Korea har skutt tilbake med et dusinvis granater. Opplysningene bekreftet av Sør-Koreas forsvarsminister, og ifølge AFP var det 155mm-granater som ble avfyrt.

 Like etter melder Yonhap at Sør-Korea beordrer evakuering av sivile i områdene nær den angrepne vestlige grensa. Ifølge Voice of Americas Sørøst-Asia-korrespondent, Steve Herman, er innbyggere i grensebyene Yonch'on og Paju oppfordret til å gå i ly som følge av skuddvekslingen.

- Våre antiskytsradarer oppdaget det som skal ha vært nordkoreansk ild, sier en sørkoreansk regjeringskilde til Yonhap.

Det sørkoreanske forsvaret jobber fortsatt med å verifisere opplysningene.

Økt kampberedskap Nyhetsbyrået meldte i går om at Nord-Korea økte kampberedskapen langs grensene. Ifølge nyhetsbyrået åpnet de lukene til våpnene langs grensa, og hadde hyppigere artilleri- og militærøvelser i den demilitariserte sonen mellom de to landene.

Ifølge NTB melder medier at var skuddene rettet mot Sør-Koreas propagandahøyttalere på grensa.

Nord- og Sør-Korea skyter granater mot hverandre

Yonhap skriver ilden rettet mot Sør-Koreas militære base vest i landet, men det skal ikke være noen synlig skader.

Advart mot kampberedskap Sør-Koreas største avis Chosun Ilbo, opplyste i går at Nord-Korea forberedte seg på å avfyre kortdistanseraketter i både den østlige og vestlige delen av Nord-Korea.

- Vi kan ikke utelukke en utskytning i løpet av de neste dagene, sa en regjeringskilde til avisa.

Propagandakrig Hendelsen skjer etter flere propagandakriger og politiske utspill den siste tida.

Blant annet skal Sør-Korea ha kringkastet propagandabeskjeder over høyttalere rettet mot nordkoreanske soldater og grensevakter. Det skjer etter at landminer gikk av på den sørkoreanse siden av den demilitariserte sonen tidligere denne måneden, skriver Yonhap.

Nord-Korea nektet hardnakket for å ha utplassert landminer og truet med å angripe Sør-Korea dersom ikke høyttalerne ble slått av.

Nord-Korea har i følge AP lovet hevnangrep som følge av propagandakringkastningene. Så seint som 10. august begynte Sør-Korea å pumpe ut propaganda og vestlig musikk over grensa. Da hadde det vært stille siden 2004, skriver NTB.

Nord-Korea har i tillegg kommet med en rekke protester mot den årlige amerikansk-koreanske militærøvelsen, som startet tidligere denne uka.

Den demilitariserte sonen (DMZ) er et av verdens mest bevoktede områder. Den 4 kilometer brede sonen markerer frontlinja mellom Nord og Sør da Koreakrigen sluttet i 1953, og er i praksis grensa mellom de to landene. Sonen er kraftig minelagt og er sperret av med en rekke piggtrådgjerder og en mur som er opptil 8 meter høy.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer